Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014 20:15

[email protected] (Στήλη: Με το νυστέρι...)

Γράφει ο Γιώργος Κουλιάτσης

 

Σκεφθείτε να είχαμε όλοι από ένα κρατικό λογαριασμό email, όπως έχουμε και δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ. Σκεφθείτε η πρόσβαση στο email να ήταν αποκλειστικό σας δικαίωμα και ευθύνη και μέσω αυτού να κάνατε όλες τις αιτήσεις προς οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία η οποία θα σας απαντούσε με συνημμένα έγγραφα στον ίδιο λογαριασμό. Τα έγγραφα αυτά θα τα εκτυπώνατε και θα είχαν ισχύ πρωτοτύπου όπως ακριβώς έχει και το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που όλοι μπορούμε να κατεβάσουμε, να εκτυπώσουμε και να χρησιμοποιήσουμε χωρίς σφραγίδα ή άλλη διαδικασία από το taxis.

Σκεφθείτε τώρα όλες οι δημόσιες, δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες να είχαν διασυνδεδεμένους server με κοινή βάση δεδομένων με τελικό αποτέλεσμα οποιοδήποτε πιστοποιητικό να εκδίδεται αυτόματα με την αίτησή σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς τη συμμετοχή κάποιου υπαλλήλου. Σκεφθείτε να μπορούσε να σταλεί στο φορέα ή την Υπηρεσία που σας το ζητάει κατευθείαν από το σύστημα χωρίς να εμπλακείτε καθόλου πέρα από το να πατήσετε απλά ένα ΟΚ για να το εγκρίνετε.

Θα πρόκειται για Big Brother; Από την άποψη της πρόσβασης του ίδιου του κράτους στα προσωπικά μας δεδομένα, τα πράγματα είναι ήδη προχωρημένα. Ήδη η Εφορία μας παίρνει λεφτά χωρίς άλλη διατύπωση από τους προσωπικούς, απόρρητους (;) τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Ήδη με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση υπάρχει ένα ηλεκτρονικό αρχείο με όλες μας τις διαγνώσεις, τις εξετάσεις που κάνουμε και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε. Τουλάχιστον το σύστημα που περιγράφω θα μας εκθέτει ελαφρώς αλλά και θα μας εξυπηρετεί άμεσα.

Θα είναι ασφαλές; Μπορεί να υπάρχουν ξεκάθαρες και αποτελεσματικές νομοθετικές δικλείδες. Η πρόσβαση στα εν λόγω αρχεία θα μπορεί να γίνει από εσάς, από όποιον εσείς εγκρίνετε και από την Αστυνομία μόνο κατόπιν δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής εντολής. Οποιαδήποτε προσπάθεια πρόσβασης με άλλο τρόπο μπορεί να θεωρείται κακούργημα με πολυετή φυλάκιση. Σε αντιδιαστολή, σήμερα κάθε υπάλληλος του Δήμου μπορεί να ξέρει αν είσαι έγγαμος ή άγαμος, πόσα παιδιά έχεις και πώς τα λένε, πού μένεις και χίλιες δυο άλλες λεπτομέρειες της προσωπικής σου ζωής. Αρκεί να έχει πρόσβαση στο pc ή στο ντοσιέ που είναι αρχειοθετημένα αυτά τα στοιχεία.

Θα είναι αξιόπιστο; Στην αρχή το σύστημα θα «πέφτει», θα «μπουκώνει» και θα κάνει λάθη. Μπορεί να μου έρθει πχ το πιστοποιητικό γέννησης του συνονόματου θείου μου, ή να μη μου έρθει ποτέ τίποτα και να μην ξέρω πού να απευθυνθώ. Δεν υπάρχει τέλεια ψηφιακή υπηρεσία αλλά όλες βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Θέλετε μήπως να μου πείτε ότι δεν έχετε τύχει ποτέ σε υπάλληλο που αρνείται ή αδυνατεί να σας εξυπηρετήσει;

Θα είναι πολύ ακριβό; Μόνο στο στήσιμό του και στοιχηματίζω ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί γενναιόδωρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συντήρηση ενός τέτοιου συστήματος είναι μάλλον οικονομική σε σχέση με τα οφέλη του σε εξοικονόμηση χρόνου, εργατοωρών, αναλώσιμων και φυσικά στη μείωση της γραφειοκρατίας. Φυσικά, κάπου εδώ είναι και το μάλλον ένα και μοναδικό πρόβλημα.

Τις δεκάδες χιλιάδες των υπαλλήλων που απασχολούνται με την υποδοχή και διεκπεραίωση των αιτήσεων μας τι θα τους κάνουμε; Θα τους αναθέσουμε άλλα καθήκοντα ώστε να γίνει η κάθε δημόσια Υπηρεσία πιο αποδοτική; Θα τους επανεκπαιδεύσουμε σε άλλο αντικείμενο; Θα τους απολύσουμε και θα πορευτούμε με λιγότερους υπαλλήλους και ίσως μικρότερο δημόσιο τομέα; Θα τους δώσουμε δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης; Θα τους αντικαταστήσουμε με άλλους όπου υπάρχουν ελλείψεις;

Κατά τη γνώμη μου η απάντηση στα πέντε αυτά ερωτήματα είναι ναι, ναι, ναι, ναι και ναι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Αλλά επειδή οι περιπτώσεις είναι πολλές και έχουν και οικογένειες που ψηφίζουν και ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, κλείνω αυτό το άρθρο βιαστικά. Θα αργήσει πολύ η ψηφιακή εποχή στο Δημόσιο και εγώ πρέπει να βγω έξω να μαζέψω κάτι χαρτιά.

 

Email για σχόλια- παρατηρήσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.