Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014 10:46

Magic Town (Στήλη: Αιρετικά...)

Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος

Η πόλη βρίσκονταν στα όρια της κατάθλιψης. Σώθηκε όμως την τελευταία στιγμή. Σαν από θαύμα.  Από την έξωθεν παρέμβαση ενός διεθνιστή ψυχιάτρου. Αγνώστου καταγωγής. Κρατούσε μονάχα το πτυχίο ιατρικής στα χέρια του , τον τίτλο της ειδικότητάς του και ένα μοναδικής σύλληψης σχέδιο διάσωσης.

Έστησε μία σκηνή , ένα μεγάλο λαϊκό ιατρείο και εξέταζε από το πρωί έως το βράδυ. Αμέτρητες  διαγνώσεις  για ολόκληρο τον πληθυσμό αυτής της μικρής  πόλης. Ύστερα από λίγες μέρες , αφούγνωμάτευσε την  περίπτωση  μέχρι και του τελευταίου ταλαίπωρου πολίτη , μοίρασε στον  καθένα ξεχωριστά ένα εξατομικευμένο φύλλο οδηγιών.

Ήταν ένα   << πιστοποιητικό καταλληλότητας >>  που το παρέλαβαν όλοι , μηδενός εξαιρουμένου , μιας και η φιλοσοφία του ψυχιάτρου της πόλης ήταν δίκαιη πέρα για πέρα. Κανένας τους δεν περίσσευε . Αφού υπήρχε  ένας απέραντος  χώρος  για την ιδιαιτερότητα του καθενός μέσα σε αυτή τη μικρή κατά τα άλλα πόλη.

Από την επόμενη κιόλας  μέρα το σχέδιο διάσωσης  μπήκε σε λειτουργία. Μία  απόλυτα συντονισμένη συλλογικότητα ,  βρίσκονταν  σε τέλεια ανάπτυξη , εξαιτίας της ελευθερίας έκφρασης των  αναγκών και κλίσεων των μελών της. Παρατηρήθηκαν βέβαια και ορισμένα  << παράδοξα φαινόμενα >> . Το  << ποίμνιο >>  επαναστάτησε και οι  << πνευματικοί >> έμειναν όλοι τους χωρίς δουλειά . Άρχισαν   να εξομολογούνται στις γυναίκες τους , στα παιδιά  , στα αδέσποτα , στα βουνά και στα ποτάμια. Ελεύθερα. Το σχέδιο διάσωσης  είχε ήδη πετύχει.

Ένα πρωί , όταν η πόλη ακόμα δεν είχε ξυπνήσει , ο διεθνιστής ψυχίατρος  εξήλθε λάθρα. Κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο  εισήλθε.  Όμως οι πολίτες το διαισθάνθηκαν αυτή τη φορά και άρχισαν να τον ακολουθούν.

Μία ολόκληρη πόλη έτρεχε πανικόβλητη από πίσω του.