Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 19:53

Γλωσσικός μαθητικός διαγωνισμός «Ελλήνων …λόγος» στο Συρράκο

Για πρώτη φορά φέτος, στο Συρράκο και στο Συνεδριακό κέντρο «Κ.Κρυστάλλης», στις 13 Αυγούστου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί πρωτοποριακός και πρωτότυπος για τα Ελληνικά δεδομένα γλωσσικός διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται απ' τους Συνδέσμους Συρρακιωτών και υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, όπου οι συμμετέχοντες μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν στην εννοιολογική σημασία 10 λημμάτων. Η απάντηση σε κάθε λέξη θα δίνεται σε διάρκεια ενός χρονομετρημένου λεπτού της ώρας με αντίστροφο ηλεκτρονικό χρονόμετρο.

Ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει για κάθε λέξη και για κάθε χρονομετρημένο λεπτό να απαντήσει στην ερμηνεία της λέξης και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει την λέξη αυτή στην δημιουργία μιας πρότασης για να γίνει κατανοητή η χρήση της.

Η λέξη αυτή θα «βγαίνει» κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης και από μια τράπεζα 1000 λέξεων για κάθε μαθητική βαθμίδα (Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα). Οι λέξεις αυτές είναι όλες από εκείνες που χρησιμοποιούνται στα σχολικά εγχειρίδια των αντίστοιχων βαθμίδων και έχουν επιλεγεί από ομάδα φιλολόγων που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα στα σχολεία.

Η διαγωνιστική διαδικασία για κάθε απαντημένη λέξη, θα κρίνεται από τριμελή επιτροπή φιλολόγων .

Είναι απολύτως σαφές πως πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία και όχι για μαθητική εξέταση, όπως τονίζουν και οι διοργανωτές.

Στους δύο πρώτους νικητές από κάθε μαθητική βαθμίδα, θα δοθούν τιμητικές πλακέτες στις 15 Αυγούστου, σε ειδική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Συρράκου. Ταυτόχρονα θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες τιμητικοί έπαινοι.

Για το τρέχον έτος, μαζί με τους μαθητές απ' το Συρράκο, θα συμμετάσχουν παιδιά που έλκουν την καταγωγή τους και από τις όμορες κοινότητες του Προσηλίου και Παλαιοχωρίου Συρράκου, του Δήμου.

Από την επόμενη χρονιά (2015) ο διαγωνισμός αυτός θα «εξαπλωθεί» σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων όπου θα υπάρξει προκαταρκτικός διαγωνισμός σε κάθε τοπικό διαμέρισμα. Ο ...μεγάλος τελικός με τους δύο πρωτεύσαντες από κάθε μαθητική βαθμίδα κάθε Δημοτικού διαμερίσματος, θα διεξάγεται κάθε χρόνο στις 13 Αυγούστου στο Συρράκο.

Πεποίθηση των διοργανωτών, είναι ότι, ο διαγωνισμός, θα συμβάλει στην περαιτέρω εξύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη τις δύσκολες εποχές που ζούμε.