Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 10:48

Δαρβινικό παράδοξο (Στήλη: Αιρετικά)

Υποσημείωση εικόνας : Graffiti σε δρόμο των Ιωαννίνων


Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος

 

Το κεφάλι της πρόβαλλε μέσα από τα θραύσματα του φλοιού ενός αυγού. Ανασήκωσε αμέσως το μακρύ της λαιμό παίρνοντας την πρώτη εγκόσμια ανάσα. Μια εισπνοή ελεύθερου οξυγόνου μέσα από έναν ελαφρά διαστελλόμενο πνεύμονα.

 

Το πτηνό αυτό έμοιαζε στα βασικά φυλογενετικά χαρακτηριστικά του με τον άνθρωπο. Άλλωστε ήταν το μόνο που είχε διαφύγει τη σφαγή των Ναζί στους Λιγκιάδες των Ιωαννίνων. Ένα μόλις αυγό ήταν τότε. Ένα αυγό κότας. Και οι Ναζί το είχαν περάσει για πέτρα. Η κότα μεγάλωσε και έγινε υπερμεγέθης. Ξεπερνούσε κατά πολύ τις ανθρώπινες διαστάσεις. Διέθετε βέβαια ένα εξελιγμένο νευρικό σύστημα. Αντανακλαστικά άκρων σε άριστη κατάσταση και δώδεκα εγκεφαλικές συζυγίες έτοιμες για μια αστραπιαία πυροδότηση. Η οξύτατη ακοή και η όραση συμπεριλαμβάνονταν στο βασικό της οπλισμό.

 

Η κότα προσπέρασε το χωριό της σφαγής και μπήκε μέσα στην πόλη. Εκεί γέννησε παντού αυγά. Αυγά που εκκολάπτονταν αστραπιαία μέσα στη νύχτα και έβγαιναν κλωσόπουλα μαύρου χρώματος - ετοιμοπόλεμου αναστήματος. Πολυάριθμα , μιας και ο ωαγωγός της ήταν μεγάλων διαστάσεων και οι ωοθήκες της σε κατάσταση υπερλειτουργίας. Κόκορας δεν υπήρξε ποτέ. Η κότα γονιμοποιήθηκε από την ιστορική μνήμη. Ο τοκετός της είναι εργώδης και χρονικά παρατεταμένος.

 

Οι ανθρωπόμορφοι απόγονοί της σήμερα κινούνται συντονισμένα μέσα στην πόλη και γράφουν συνθήματα στους τοίχους. Graffiti και ποιητικές φράσεις. Διαθέτουν ένα νεφρό και λόγω έλλειψης ουροδόχου κύστης - χαρακτηριστικό των πτηνών - , κουτσουλάνε συστηματικά στο κεφάλι κάθε φασίστα που συναντούν. Έχουν μάλιστα τώρα τελευταία πληροφορηθεί την εμφάνιση ένος νέου γιατρού μονάδος , όμοιο με αυτούς , σε ένα στρατόπεδο έξω από την πόλη. Περιμένουν με αγωνία το σινιάλο για τη συνάντησή τους.

 

Στη σημερινή πρωινή αναφορά ο νέος γιατρός έχει κληθεί σε απολογία. Έχει βγάλει το μισό τάγμα ελεύθερο αρβυλών. Ελεύθερο υπηρεσιών στρατοπέδου. Στην ερώτηση του διοικητή για την παράδοξη εικόνα των οπλιτών με τα σπορτέξ , απαντά αντανακλαστικά με όλη του τη δύναμη , ώστε η φωνή του να αντηχήσει σαν εναρκτήριο σάλπισμα :

" .... ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤ@@@ΡΤΙΚΟ ΠΟΛΗΣ .... "