Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 20:06

Με έμφαση στη λαϊκή παράδοση και την ιστορική μνήμη η εκδήλωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου

Με μία λιτή, αλλά ουσιαστική πολιτιστική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, «έκλεισε» τη σχολική χρονιά, συμμετέχοντας παράλληλα στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Ο διευθυντής του σχολείου Βαγγέλης Καινούργιος, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου διδασκόντων, στον οποίο ανέφερε:

«Οι εκδηλώσεις του σχολείου μας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης θα συνεχιστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μουσική μας παράδοση. Στόχος μας είναι να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, όσο και να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα δημοτικά τραγούδια και το χορό.

Το δημοτικό τραγούδι και ο χορός βοηθάνε τα παιδιά με την εξοικείωση της ελληνικής γλώσσας και τα φέρνει πιο κοντά στην ιστορία και τη γεωγραφία της περιοχής. Το πρόγραμμα των δημοτικών χωρών από την Πρέβεζα, την Ήπειρο, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα ετοίμασε ο γυμναστής του σχολείου Κωνσταντίνος Σιούλας.

Θα ''κλείσω'' με μια φράση ενός Έλληνα λογοτέχνη, που χάθηκε πρόωρα: ''Αυτή η μουσική, σε σηκώνει ψηλά, σε πετάει στον αέρα, γι' αυτό και οι Έλληνες χορεύουν κρατώντας σφιχτά τα χέρια ο ένας με τον άλλο, για να μη χαθούν στο άπειρο από τη μεγάλη δύναμή της''».

Στη συνέχεια οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης, Φωτεινή Κανιώρη και Αγγελική Τσούτση ανέγνωσαν αποσπάσματα από τα ημερολόγια των αείμνηστων συμπολιτών μας Γιάννη Ρέντζου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε ελεύθερη απόδοση. Τα αποσπάσματα αναφέρονταν σε στιγμές από την απελευθέρωση της Πρέβεζας το 1912 από τον ελληνικό στρατό και μετέφεραν εικόνες από εκείνη την περίοδο.

Ο μαθητής της ΣΤ' τάξης Άγγελος Μπακάλης, βοήθησε επίσης στην παρουσίαση του χορευτικού προγράμματος.

Κατόπιν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καμάρωσαν τα παιδιά του σχολείου, που χόρεψαν δημοτικά τραγούδια από την Πρέβεζα, την Ήπειρο, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Βαγγέλης Καινούργιος, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με την έλλειψη αίθουσας εκδηλώσεων και γυμναστικής στο 3ο Δημοτικό: «Σε αυτό το σχολείο, από το οποίο έχουν περάσει εδώ και δεκαετίες, γενιές και γενιές από Πρεβεζανιτόπουλα και ελπίζουμε να περάσουν πολλές ακόμη, δεν υπάρχει ούτε μία αίθουσα, ώστε τις βροχερές μέρες του χειμώνα να κάνουν τα παιδιά σας γυμναστική. Εξ' ανάγκης λοιπόν ο γυμναστής και τα παιδιά χορεύουν από αίθουσα σε αίθουσα και φεύγοντας τα παιδιά μαθαίνουν... περισσότερους χορούς, από όσους παρακολουθήσατε σήμερα. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να είναι καλύτερες οι συνθήκες».

Βέβαια κάποιος εκπρόσωπος του Δήμου δεν υπήρχε να ακούσει τα παράπονα, αν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης...

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Έκθεση εικόνων