Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 02:18

Ο Φλεβάρης έσπασε το ρεκόρ… (Στήλη: Ο Μικρός Ήρως)

Γράφει ο… Σπίθας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA  ο Φλεβάρης του 2016 ήταν ο μήνας που η θερμοκρασία του πλανήτη έκανε ένα σημαντικό ανοδικό άλμα – συνεχίζοντας αυτό του Γενάρη του 2016 – δημιουργώντας συνθήκες «κλιματικής έκτακτης ανάγκης» παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα η θερμοκρασία του φετινού Φλεβάρη ήταν ψηλότερη κατά 1,35 0C , με βάση μέτρησης  την περίοδο 1951-1980. [Τον Ιανουάριο του 2016 η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν 1,14 0C].

Θα μου πείτε εδώ έχουμε τα προβλήματά μας, τα οικονομικά, το προσφυγικό, τα μνημόνια, το περιβάλλον μας μάρανε;

Κι όμως.

Όπως γράφει η Ναόμι Κλάιν στο τελευταίο βιβλίο της για τον «καπιταλισμό ενάντια στο κλίμα»· η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ενώ το πρόβλημα αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων επιλογών του σύγχρονου καπιταλισμού: το περιβάλλον καταστρέφεται, η ανθρωπότητα υποφέρει, αποκλειστικά και μόνο για την μεγιστοποίηση του κέρδους και τη σπάταλη επίδειξη πλούτου μιας αισχρής μειοψηφίας ανθρώπων, που έχουν όμως μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη και επηρεάζουν τα μέσα ενημέρωσης παγκόσμια και τοπικά, προκειμένου να αποκρύπτουν/συσκοτίζουν την αλήθεια.

Αλλά, ήδη στις μέρες μας, αυτή η αλλαγή, δεν είναι χωρίς σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις: η ασφαλιστική εταιρεία Aon Benfield, έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Αναφορά της, η οποία αφορά τις καταστροφές λόγω του κλίματος . Στην αναφορά αυτή, οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις, λόγω των καταστροφών αυτών για το 2015, ανέρχονται σε  29 δις δολάρια ΗΠΑ. (Και δεν ήταν και οι χειρότερες όπως αναφέρεται).

Δε πρέπει όμως να νομίζουμε, ότι αυτές οι καταστροφές είναι μακρυά από την πόρτα μας και αφορούν μόνο κάποιες απομακρυσμένες τροπικές χώρες: στον πίνακα των χωρών που επλήγησαν περισσότερο,  φιγουράρει η γειτονική μας Ρουμανία, που υπέστη καταστροφές ύψους 2,2 δις δολαρίων ΗΠΑ, λόγω της ξηρασίας που έπληξε τη χώρα το 2015. Και για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα, το μέγεθος της οικονομικής απώλειας της Ρουμανίας αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ της χώρας αυτής. Καλό είναι να θυμηθούμε ότι όλη η διελκυστίνδα για το πετσόκομμα των συντάξεων στη χώρα μας, γίνεται για να εξοικονομήσουμε στα ασφαλιστικά ταμεία ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας μας…