Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 11:56

Εξαιρετική πρωτοβουλία του 3ου Δημοτικού Σχολείου για το Έτος Ευρωπαίου Πολίτη (vid+photo)

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για έναν ολόκληρο κόσμο, αυτόν της Ενωμένης Ευρώπης, που η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αγνοεί, αναφορικά με το πως λειτουργεί, είχαν την ευκαιρία να λάβουν όσοι βρέθηκαν στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα «2013: Έτος Ευρωπαίου Πολίτη».

Είναι γεγονός πως την παράσταση «έκλεψαν» οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξης, του 3ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι παρουσίασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα δικά τους μάτια, παραθέτοντας στοιχεία για την εξέλιξη του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης μέχρι και την Ευρώπη των 28, τα οποία είχαν ετοιμάσει μαζί με τους δασκάλους τους. Τα παιδιά θύμισαν κάτι που μάλλον έχουμε ξεχάσει στη χώρα μας. Θύμισαν πως ο Ευρωπαίος Πολίτης εκτός από υποχρεώσεις, έχει και δικαιώματα…

Ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, κ. Βαγγέλης Καινούργιος, καλωσόρισε τους ομιλητές και έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης.

vaggelis

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο ρόλο του Ευρωπαίου Πολίτη, στη λειτουργία και δομή που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στη σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Γκόλας, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ηπείρου, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής (για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.cci-ioannina.gr/el/europe-direct.html) και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο έτερος καλεσμένος, ο κ. Άρης Περουλάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω σοβαρού προσωπικού προβλήματος.

11057483804 e6f2abb920_z

Το «παρών» στη Θεοφάνειο, έδωσαν μεταξύ άλλων, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι του Δήμου Πρέβεζας κ.κ. Φραγκούλης και Κορωναίος, καθώς και ο διευθυντής Π.Ε. Ν. Πρέβεζας, κ. Ηλιόπουλος.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου, Βαγγέλης Καινούργιος και οι εκπαιδευτικοί Πέτρος Ρώσσος, Εύη Βραχνούλα, Σπυριδούλα Σιάφη και Φωτεινή Τσόγκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για δύο συνεχόμενα σχολικά έτη (2013-2015) το 3o Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας θα συμμετέχει στην υλοποίηση προγράμματος πολυμερούς σύμπραξης σχολικών μονάδων Comenius με τίτλο «European Superheroes!».

11057528533 55b6472538_z

Κύριος στόχος αυτής της σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν επίσης σχολεία από άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Τσεχία, Ρουμανία, Πολωνία, Φινλανδία, Τουρκία, Λιθουανία), είναι η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ σχολείων από χώρες με διαφορετική ιστορία, θρησκεία και παραδόσεις και η παροχή κινήτρων στους μαθητές για να εργαστούν μαζί με συνομήλικους συμμαθητές τους από όλη την Ευρώπη, προκειμένου να γνωρίσουν μέσα από την ιστορία, τα παραμύθια και τους θρύλους τους εθνικούς ήρωες των ευρωπαϊκών χωρών, κι έτσι να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στην ετερότητα και τη διαφορετικότητα, με έμφαση στα κοινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

 

 

Έκθεση εικόνων

View this gallery on Flickr