Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 20:34

Όταν η ανάγκη αποφασίζει και διατάζει (του Γιώργου Κουλιάτση)

Γράφει ο Γιώργος Κουλιάτσης

 

Μπορεί παρακαλώ πολύ το Συμβούλιο της Επικρατείας να κηρύξει αντισυνταγματικό το να βρέξει την Κυριακή που θα πάω στο γήπεδο; Εξάλλου η βροχή παρεμποδίζει την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Και αν τελικά βρέξει, τουλάχιστον να μου επιδικάσει μια χρηματική αποζημίωση. Τι; Ποιος θα την πληρώσει; Μα όλοι οι υπόλοιποι που δεν ήταν μαζί μου στο γήπεδο και δεν υπέστησαν αυτή την αδικία.

Είμαι σίγουρος ότι όταν θα καθαρογραφεί η απόφαση που δικαιώνει τους ένστολους για τις περικοπές στο μισθό τους θα έχει στέρεες νομικές βάσεις. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο συμβαίνει και με την απόφαση του Μισθοδικείου που πρόσφατα δικαίωσε τους ίδιους τους δικαστικούς. Η υποψία μου όμως είναι ότι το ίδιο καλά θα μπορούσαν να στηριχθούν νομικά και οι ακριβώς αντίθετες αποφάσεις. Πώς το διατύπωναν σε άλλες περιπτώσεις; «Εξαιρετικοί λόγοι σπουδαίου δημόσιου συμφέροντος»…

Ο λαός έχει θιχθεί από πολλά μέτρα και έχει κάνει πολύ υπομονή. Γιατί αισθάνθηκε ότι είναι μια ώρα που μιλάει η ανάγκη, που πείθει ακόμα και Θεούς. Γιατί πίστεψε ότι το καλύτερο είναι αυτό που δεν είναι το χειρότερο, όπως θα ήταν π.χ. μια άτακτη χρεοκοπία. Έκανε όμως υπομονή και γιατί μέχρι τώρα υπήρχε μια ιδιότυπη αίσθηση δικαίου. Εκτός από όσους είναι τόσο πλούσιοι που πέρασαν σαν κοπάδι από βουβάλια από τον αραχνοΰφαντο ιστό των νόμων, τα εκατομμύρια των υπολοίπων είδαμε να συρρικνώνεται το εισόδημά μας, ακόμα και όσοι μέχρι τώρα είχαν παραδοσιακά προνομιακή μεταχείριση από το κράτος.

Κάνει εντύπωση η χαλαρότητα με την οποία έχει γίνει δεκτή η απόφαση από την κυβέρνηση. Πολύ θα ήθελα μάλιστα να μάθω τον τρόπο που υπερασπίστηκαν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ίσως θεωρούν ότι οι παροχές στους ένστολους θα ανακόψουν το ρεύμα προς τη Χρυσή Αυγή. Ας αναλογιστούν όμως ότι το τελευταίο τους επικοινωνιακό οχυρό είναι η αποδοχή από τον κόσμο της αναγκαιότητας των οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί και πώς αυτό θα διαφυλαχθεί αν αρχίσουν τις μαζικές εξαιρέσεις.

Ψάχνει λέει το οικονομικό επιτελείο 500 εκατομμύρια σε ισοδύναμα μέτρα για να συμμορφωθεί με την απόφαση. Περιμένω το γενναίο υπουργό που θα βγει να ανακοινώσει ότι τελικά δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και δε θα προχωρήσουν στις ελαφρύνσεις που είχαν υποσχεθεί γιατί πρέπει να δώσουν επιλεκτικές αυξήσεις στους ένστολους και στους δικαστικούς. Πείτε μου ποιος κλάδος δεν θα πει «ε, ας τα κάνει 600 να αποκαταστήσει και εμάς». Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν το αίσθημα δικαίου σχετικά με τον επιμερισμό των βαρών έχει πάει περίπατο.

Το άλλο αποτέλεσμα, αν η κυβέρνηση δεν πάρει τα πράγματα στα χέρια της αποκαθιστώντας αυτή τη νομιμότατη αδικία, θα το δούμε στην κάλπη.

 

 

Email για σχόλια-παρατηρήσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.