Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014 21:07

Ιατρικό παράδοξο (Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος)

Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος , Ιατρός

Στον Άρη - Αντρέα Ψωμά

 

Περιστατικό A :

 

" ... Η γιάφκα με τα πυρομαχικά βρίσκονταν στο Τσαβαλοχώρι. Συγκεκριμένα σε κάποιο ύψος της Μ.Μπότσαρη. Μην περιμένετε να σας το μαρτυρήσω. Πού ξέρετε τι θα συμβεί στο μέλλον. Η ιστορία εξελίσσεται σαν σπείρα και η αρχή γίνεται τέλος ,αλλά και το αντίστροφο. Κομμάτια ενός παζλ. Κινηματογράφηση της επαναστατικής νομοτέλειας. Τραγωδία και φάρσα μαζί. Βεβαιότητα... ".

 

" ... Από το 1942 έως το 1945 ο ίδιος πάντα γάιδαρος ( ο Μάρκος ) , έκανε κάθε βράδυ ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο , ξεφορτώνοντας το βαρύ οπλισμό στη γιάφκα με τα πυρομαχικά. Εκεί τον περίμενε ένας Επονίτης , διαφορετικός κάθε φορά , για να τον ξεζέψει και να μεταφέρει τον οπλισμό στον αποθηκάριο , με τον οποίο δεν είχε έρθει ποτέ του σε οπτική επαφή. Ο αποθηκάριος λέγονταν Μήτσος Πατρινός. Το ψευδώνυμό του στο αντάρτικο δεν το θυμάμαι. Ξέρω όμως ότι γνώριζε καλά τον Τσουκνίδα και τον Πανίδη απ ' το Φανάρι. Πολέμησε και στη μάχη της Τράπεζας με το Στάθη Τσούκα στο πλευρό του... ".

 

" ... Μια μέρα λόγω του υπερβολικού φορτίου ο Μάρκος κατέρρευσε , σκορπίζοντας στο δρόμο το πολύτιμο και παράνομο υλικό του . Τα πρωτογενή όμως αντανακλαστικά της Αντίστασης λειτούργησαν αστραπιαία. Παιδιά της Επόν από τους γύρω δρόμους έπεσαν πάνω του , καλύπτοντας και ταυτόχρονα προωθώντας , στον κρίσμο αυτό ιστορικό χρόνο , το πολύτιμο υλικό. Σε δεύτερο χρόνο ένα γερμανικό όχημα ανέβαινε τη Μ.Μπότσαρη κάνοντας περιπολία. Δε σταμάτησε γιατί δεν αντιλήφθηκε το συμβάν...".

 

" ... Ο Μάρκος επέζησε τη στιγμή που αρκετοί πολεμιστές της Αντίστασης σκοτώθηκαν. Πέθανε πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση στο βαθύ του γήρας... ".

 

Το ιατρικό παράδοξο Α περιγράφει ένας επιζών Αντάρτης.

Συνεχίζεται...