Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 01:41

Ο ασύμφορος εθνικισμός (Γράφει ο Γιώργος Κουλιάτσης)


eikona

Γράφει ο Γιώργος Κουλιάτσης

Κύπρος: Μεγάλη γεωπολιτική σημασία, συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, τουρκική εθνική μειονότητα, πραξικόπημα από Έλληνες εθνικιστές, τουρκική εισβολή και de facto διχοτόμηση.

Ουκρανία: Μεγάλη γεωπολιτική σημασία, , συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, ρωσική εθνική μειονότητα, πραξικόπημα από Ουκρανούς εθνικιστές, ρωσική εισβολή και πάμε για διχοτόμηση.

Και στις δύο περιπτώσεις οι εθνικιστικές δυνάμεις μόλις βλέπουν τα σκούρα ξεχνάν τα μεγάλα λόγια για εθνικά μεγαλεία και παρακαλάν για βοήθεια σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Αβίαστα συμπεράσματα:

1. Ο ακραίος εθνικισμός μπορεί να οδηγήσει στις μεγαλύτερες εθνικές απώλειες.

2. Ιδεολογία έχουν οι πολίτες και ίσως και τα κόμματα. Τα κράτη έχουν μόνο συμφέροντα και προβλήματα.

3. Εθνική ανεξαρτησία σε κράτη ευάλωτα σε επιθέσεις γειτονικών χωρών δεν υπάρχει. Είσαι αναγκασμένος να έχεις συμμάχους και σε ένα βαθμό να εξαρτάσαι από αυτούς. Το θέμα είναι να διαλέξεις τους σωστούς.

Σωστός είναι ο σύμμαχος με τον οποίο σε συνδέουν κοινοί στόχοι, κοινοί εχθροί και κοινές ανάγκες. Αν αυτά δεν υπάρχουν, τα δημιουργείς μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας.

Θα συμφωνήσω ότι τα παραπάνω ακούγονται μακιαβελικά. Τα αναφέρω όμως για να προσέχουμε τι ψηφίζουμε και για λογαριασμό ποιου βγαίνουμε στο δρόμο.

Και για να μη χρειαζόμαστε διαβατήριο για να πάμε στον Έβρο.

 

Email για σχόλια-παρατηρήσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.