Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 21:50

Δύο οάσεις στο στόμα του λύκου (Στήλη: Αιρετικά)

Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος , Ιατρός Μικροβιολόγος

 

Θα αναφερθούμε σε δύο παραδείγματα που έχουν αποσιωποιηθεί σκόπιμα από τα διεθνή Μ.Μ.Ε , που θα μας ξεκαθαρίσουν τις έννοιες του εφικτού και του ανέφικτου.

 

Παράδειγμα Α :

Το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Αβάνας ( CIM ) , μέσα στα πλαίσια της έρευνας στη βιοτεχνολογία που εφαρμόζει , αποκρυπτογράφησε την ασθένεια του καρκίνου και εφάρμοσε δύο εμβόλια τα οποία μετατρέπουν τη θανατηφόρα ασθένεια σε χρόνιο νόσημα.

 

Το 2012 κατοχύρωσε σε παγκόσμιο επίπεδο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα προχωρημένης μορφής. Το CIMAVAX - EGF είναι το όνομα του εν λόγω εμβολίου και ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2013 το δεύτερο εμβόλιο με την ονομασία RACOTUMOMAB ( VAXIRA ) . Οι κλινικές μελέτες έχουν εφαρμοστεί σε 86 χώρες. Το εμβόλιο δεν επιφέρει πλήρη ίαση αλλά επιτυγχάνει δραστική μείωση του όγκου , με εξασφάλιση σταθερής φάσης της νόσου , αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η δραστική ουσία του εμβολίου είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει σε πρωτεϊνικά μόρια των καρκινικών κυττάρων , αναστέλλοντας τον ενεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους . Εφαρμόζεται σε προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα σταδίου III και IV που δεν ανταποκρίνεται θετικά σε άλλα είδη θεραπειών ( χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες ) , καθώς και σε αρχικά στάδια της νόσου , με μεγάλη θεραπευτική ανταπόκριση. Η ανοσολογική αρχή δράσης του μονοκλωνικού αντισώματος σε όγκους αρχίζει να βρίσκει εφαρμογή ( ερευνητικό στάδιο ) και σε άλλους τύπους καρκίνου όπως του προστάτη , της μήτρας και του μαστού.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ ) η Κουβανική Βιομηχανία Βιοτεχνολογίας κατέχει 1200 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας τα οποία είναι άκρως αποτελεσματικά ( εμβόλια και φαρμακευτικά προϊόντα ) και σε πολύ προσιτή τιμή , τα οποία πωλούνται σε 50 χώρες στον κόσμο.

 

Η επιστήμη με επίκεντρο τον άνθρωπο στο κουβανικό μοντέλο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιχειρηματική πρακτική των πολυεθνικών εταιριών φαρμάκου , που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την έρευνα για τον καρκίνο. Για τις πολυεθνικές φαρμάκου αξία έχει ο τζίρος από την πώληση σκευασμάτων για χρόνια νοσήματα που είναι πιο προσοδοφόρα για αυτές.

 

Παράδειγμα Β :

Στη Μαριναλέδα της Ανδαλουσίας ( 2700 κάτοικοι ) στην Ισπανία ( αποκαλείται Γη της Ουτοπίας ) , με δήμαρχο τον Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο , η γη δεν αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας. Αντιθέτως οι φυσικοί πόροι είναι στην υπηρεσία του λαού. Τί ανάπτυξη όμως εφαρμόζεται σε αυτή τη γη της Ουτοπίας ;

 

1) Ανακατανομή του πλούτου με απαλλοτρίωση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων και μετατροπή τους σε κοινόχρηστα , προκειμένου να δοθεί δωρεάν χώρος για να χτισθούν νέες κατοικίες για τους καινούριους κατοίκους.

2) Οι κάτοικοι αφού αποκτήσουν το χώρο τους , λαμβάνουν και τα υλικά τους για να χτίσουν τα σπίτια τους με τη βοήθεια των υπολοίπων δημοτών καθώς και επαγγελματιών οικοδόμων που πληρώνονται από το Δήμο. Το όλο κόστος της διαμονής τους δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ το μήνα για κάθε οικογένεια.

3) Εφαρμόζεται πολιτική της ισότητας στους μισθούς μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης συνεταιρισμών και βιομηχανιών που δημιουργούν οικονομική ανεξαρτησία και αυτονομία της Μαριναλέδας.

4) Τεράστιες εκτάσεις ( δύο πάρκα των 160 στρεμμάτων ) ως χώροι αναψυχής και περισυλλογής.

5) Επένδυση στον τομέα του αθλητισμού με την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου , γηπέδου ποδοσφαίρου και δύο κολυμβητηρίων ( ανοιχτού και κλειστού ).

6) Το ωράριο εργασίας δεν ξεπερνά τις 6,5 ώρες τη μέρα.

7) Ανεργία 0 % ( ούτε ένας άνεργος ).

8 ) Ασφάλιση , υγειονομική περίθαλψη για όλους.

9) Απουσία αστυνόμευσης ( 0 % εγκληματικότητα ).

10 ) Εκπαίδευση ( σχολεία για όλους - 0 % αναλφαβητισμός ).

11) Όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από όλους ( συλλογικά σε τακτικές συνελεύσεις - πολλά μυαλά - πολλές ιδέες ) .

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ :

Οι δύο παραπάνω οάσεις δεν αποτελούν ουτοπία αλλά παραδείγματα προς μίμηση. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που βιώνουμε δικαιώνει το σοσιαλιστικό όραμα που είναι και η αναπόφευκτη προοπτική της ανθρωπότητας. Για μια ζωή με Αξιοπρέπεια...