Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 12 Μαϊος 2012 04:07

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και στην Πρέβεζα αφού την επόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου οι μαθητές θα ριχτούν στη μάχη των εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας.

Στο Νομό Πρέβεζας φέτος 683 μαθητές θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας κα Κική Σφονδύλη, οι ρυθμοί των υπαλλήλων στη Διεύθυνση είναι εντατικοί προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα στις εξετάσεις θα συμμετέχουν 460 τελειόφοιτοι μαθητές των γενικών λυκείων και 89 απόφοιτοι, 113 τελειόφοιτοι μαθητές των ΕΠΑΛ (ομάδα Α και ομάδα Β) και 21 απόφοιτοι, ενώ τα εξεταστικά κέντρα στο νομό Πρέβεζας θα είναι επτά. Δύο στην Πρέβεζα 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο, ένα στο Λύκειο Πάργας, ένα στο Λύκειο Θεσπρωτικού, ένα στο Λύκειο Λούρου, ένα στο Λύκειο Καναλακίου και ένα στο 1ο Λύκειο Φιλιππιάδας.

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσουν στις 21 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α') θα αρχίσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 22 Μαΐου με το ίδιο μάθημα.

Κική Σφονδύλη «Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων»

IMG 5704

Σε φουλ ρυθμούς βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Πρέβεζας σύμφωνα με την προϊσταμένη κα Κική Σφονδύλη, η οποία επισήμανε στο atpreveza.gr, πως ολοκληρώνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου οι εξετάσεις να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο φουλ των εργασιών μας για να προετοιμάσουμε τις πανελλαδικές εξετάσεις που έχουμε μπροστά μας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε το κύρος και το αδιάβλητο των εξετάσεων και τελικά την επιτυχή διεξαγωγή και ολοκλήρωσή τους σε ένα ήρεμο κλίμα για τους μαθητές μας. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, προβαίνουμε σε κάθε ενέργεια για αυτό και από αυτή τη θέση θα ήθελα να ευχηθώ στους υποψήφιους καλή δύναμη και ψυχραιμία. Ο καθένας έχει κάνει τον αγώνα του, και η ζωή δεν τελειώνει, είναι ένας συνεχής αγώνας. Στους γονείς να ευχηθώ να έχουν ψυχραιμία δίπλα στα παιδιά τους, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει άγχος και με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας. Κι εμείς με τη σκέψη μας είμαστε κοντά τους και τα στηρίζουμε».

Όπως έχει ενημερώσει η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, με στόχο την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων(90% και 10%), είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄και Β΄) να προσέλθουν στα Λύκεια που φοιτούν μέχρι τις 18 Μαΐου, για να μπορέσουν να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας, ώστε να τον αξιοποιήσουν για αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο για την κατάθεση των μηχανογραφικών τους δελτίων. Εκτός αυτού, το ίδιο χρονικό διάστημα, μέχρι 18 Μαΐου, διεξάγεται και η διαδικασία υπαγωγής των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ στις ειδικές περιπτώσεις, (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.

Το Υπουργείο Παιδείας θα υλοποιήσει και φέτος την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει από την Τρίτη 8-5-2012 ως και την Παρασκευή 18-5-2012 να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και αργότερα τον Ιούνιο να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα. Η διαδικασία είναι απλή και φιλική προς το χρήστη, ενώ τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) είναι ελάχιστα. Αναλυτικά :

• Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

• Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Υπαγωγή των υποψηφίων Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 – Διαδικασία και δικαιολογητικά.

Όπως είναι γνωστό, με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων. Συνοπτικά, αίρονται τα ηλικιακά όρια, απαλείφεται το εισοδηματικό κριτήριο και καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός της μιας και μοναδικής περιφέρειας.

Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, την ίδια περίοδο (8-5-2012 ως 18-5-2012) που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), όσοι από αυτούς ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση, θα προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ σχετικής αίτησης) και μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια Υπουργεία.

Οι υποψήφιοι τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password), όσο και για την υποβολή και έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο, ως εξής:

• Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

• Όσοι απόφοιτοι- κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2010 ή 2011 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

• Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.

Σχετικά Άρθρα