Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 12 Μαϊος 2012 04:41

Το αδιαχώρητο επικράτησε στη «Λιλιπούπολη» του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Η «Θεοφάνειος» αποδείχθηκε τελικώς πολύ μικρή για να χωρέσει, όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν την μουσικοθεατρική παράσταση «Λιλιπούπολη» του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας. Χαρακτηριστικό είναι πως επικράτησε το αδιαχώρητο στην αίθουσα και μερικοί μάλιστα αποχώρησαν, γιατί δεν χωρούσαν για να δουν από κοντά την πρωτότυπη προσπάθεια των παιδιών και των καθηγητών τους.

Ήταν μια βραδιά θεατρικής αισθητικής η χθεσινή, που ανέδειξε το μεράκι, τη φαντασία και την ψυχή που κατέθεσαν σε αυτή την προσπάθεια, όλοι όσοι συνεισέφεραν στο να ανέβει στο... σανίδι η «Λιλιπούπολη» του Μουσικού Σχολείου. Απεδείχθη επίσης περίτρανα πως η τέχνη και το ταλέντο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μπορεί να αποτελέσει «όαση» για την κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν παράγεται από το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας της Πρέβεζας, που είναι οι μαθητές των σχολείων της πόλης.

Ήταν μια μουσικοθεατρική παράσταση με έξυπνα ευρύματα, χιούμορ και σωστά εκτελεσμένη σκηνική και θεατρική «χωροταξία». Μπορούμε να πούμε πως το Μουσικό Σχολείο τόλμησε στη διασκευή και... πέτυχε.

Στην εισαγωγική της ομιλία, η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, κ. Κατερίνα Τσουμελέκα, αφού καλωσόρισε τους θεατές, σχολίασε: «Να σας υποσχεθώ ότι θα ξαναπαιχθεί το έργο, γιατί βλέπω ότι είναι πάρα πολύς ο κόσμος. Πολύς ήταν και ο κόσμος που αναγκάστηκε να φύγει, γιατί η αίθουσα δε χωράει. Ο κ. Κοσμάς Μαρκής, καθηγητής Αγγλικών στο σχολείο μας, έκανε τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του έργου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μαρκή, όπως επίσης και την κ. Κατερίνα Μαυροδή, που έκανε τη μουσική επιμέλεια του έργου, γιατί δούλεψαν εκτός ωραρίου, καθαρά από μεράκι και αγάπη γι' αυτό.

Πιο πολύ όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, γιατί ξεκίνησαν με τους καθηγητές τους να δουλεύουν το έργο, την ώρα του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής, ωστόσο αφιέρωσαν πολύ και από τον ελεύθερο χρόνο τους. Χρειάστηκε να δουλέψουν Σαββατοκύριακα και απογεύματα, καθαρά από αγάπη για αυτό που έκαναν.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τάσο Κολυδά και την κ. Βασιλική Σχοινά, που έχουν την τεχνική επιμέλεια του έργου, καθώς και την κ. Αθηνά Τσάνταλη, καθηγήτρια πιάνου στο σχολείο μας. Να ευχαριστήσω ακόμη την κ. Άννα Μπαρκούζου για τις φωτογραφίες και το μακιγιάζ.

Να ευχαριστήσω το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόμων για την οικονομική του βοήθεια και όχι μόνο».

Στη συνέχεια τόνισε την οικονομική «στενότητα» του Μουσικού Σχολείου: «Τα οικονομικά του σχολείου είναι πενιχρά και θα παρακαλούσα τον Πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Παιδείας, να φροντίσει το θέμα, γιατί τέτοιες εκδηλώσεις, απαιτούν χρήματα». Απέσπασε μάλιστα και τη δέσμευση πως στο μέλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη συμπαράσταση.

Η κ. Τσουμελέκα έκανε αναφορά και στο ρόλο του Μουσικού Σχολείου, επισημαίνοντας: «Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας ιδρύθηκε το 2009. Ξεκίνησε με 7 μαθητές, την επόμενη χρονιά έγιναν 24 και φέτος έχουμε 50 και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου. Στεγαζόμαστε στο πρώην κτίριο του ΤΕΙ, και οι μαθητές μας παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα γενικής παιδείας, αλλά επιπλέον διδάσκονται και αυτά της μουσικής παιδείας, όπως ευρωπαϊκή μουσική, παραδοσιακή μουσική, ιστορία της μουσικής και μαθαίνουν τρία όργανα. Ταμπουρά, υποχρεωτικό πιάνο και ένα όργανο που επιλέγει ο κάθε μαθητής -πιάνο, βιολί, σαξόφωνο, κιθάρα- αρκεί να βρεθούν οι καθηγητές».

IMG 5709

Παράλληλα η διευθύντρια του σχολείου, υπογράμμισε πως μέχρι τις 31 Μαϊου γίνονται οι εγγραφές για την επόμενη χρονιά, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πρέβεζας για τις επισκευές στο κτίριο και την Π.Ε. Πρέβεζας για την παραχώρησή του για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Κοσμάς Μαρκής, ο οποίος σχολίασε:

«Οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουν την Λιλιπούπολη, τη ραδιοφωνική εκπομπή που προώθησε και προστάτευσε ο Μάνος Χατζιδάκις, ως διευθυντής του τρίτου προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας, πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Γενιές Ελλήνων μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε με τα τραγούδια της, αλλά και τα επεισόδιά της, που μάθαμε μέσα από δίσκους, το δεύτερο πρόγραμμα ή το ίντερνετ.

IMG 5715

Από όσο γνωρίζουμε δεν έχει γίνει θεατρική διασκευή στη Λιλιπούπολη. Τολμήσαμε με κάθε σεβασμό στη Λιλιπούπολη, να μεταφέρουμε στη σκηνή 4 επεισόδια, που επιλέξαμε με κριτήρια την επικαιρότητα, το χιούμορ τους, τη θεατρικότητα και την ανάδειξη των ανεπανάληπτων χαρακτήρων τους. Η δική μας Λιλιπούπολη δεν είναι ένα ενιαίο έργο, αλλά ένα patch ward musical, όπου οι χαρακτήρες ενσαρκώθηκαν με βάση τη φωνή τους, μέσα από ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς των παιδιών. Τα περισσότερα τραγούδια ξαναορχηστρώθηκαν με γνώμονα τις δυνατότητες των παιδιών του σχολείου και οι φωτογραφίες έγιναν για να δώσουν χαρούμενη διάθεση και κίνηση.

Δεν είμαι θεατρολόγος, ούτε σκηνοθέτης. Είμαι καθηγητής Αγγλικών, που συμπληρώνει το ωράριό του στο Μουσικό Σχολείο της πόλης μας.

Αγαπώ και σέβομαι το θέατρο και πιστεύω πως όταν γίνεται σωστά, είναι απαραίτητο για τα σχολεία μας, που ενώ θα έπρεπε να είναι φυτώρια, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της μουσικής και των τεχνών, μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε ''εργοστάσια'' παραγωγής φτηνών εργατικών χεριών με δεξιότητες.

Οδηγοί μου σε αυτή την παράσταση υπήρξαν, τα πανέξυπνα κείμενα και οι εξαιρετικές μουσικές του Νίκου Κυπουργού, της Λένας Πλάτωνος και του Νίκου Χριστοδούλου, οι ευρυματικοί στίχοι, η... αύρα του Μάνου Χατζιδάκι, η συνεργασία μου με την κ. Κατερίνα Μαυροδή, την ορχήστρα και τη χορωδία, η συνεργασία μου με τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου και όσους γονείς βοήθησαν, μα πάνω από όλα τα ίδια τα παιδιά, που αγκάλιασαν την Λιλιπούπολη, με κέφι και μεράκι, παρά το βαρύ πρόγραμμά τους.

Αυτές οι ώρες δουλειάς, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, δε μετριούνται σε διδακτικές ώρες, ούτε σε υπερωρίες, αλλά σε ώρες ψυχής και εργατικότητας, που θα αφήσουν την πιο πολύτιμη παρακαταθήκη. Γι αυτό θα σας παρακαλέσω άσχετα με το αισθητικό αποτέλεσμα, να χειροκροτήσετε την προσπάθειά μας».

IMG 5722IMG 5726

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης:

 

 

ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ:

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΠΡΙΜΗΣ: Βιβιάννα Βραχλιώτη

ΜΠΙΞ ΜΠΙΞ: Νίκος Παπαγεωργίου

ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ: Αλέξανδρος Καρατσώλης

ΧΙΟΝΑΤΗ: Δέσποινα Μούσσα

ΔΡ ΔΡΑΚΑΤΩΡ: Θοδωρής Χύτης

ΟΦΗ-ΣΟΦΗ: Χαρά Νούτση-Σάντσεζ

ΔΥΣΤΡΟΠΟΠΙΓΚΑΣ: Πυθαγόρας Κωτσούλας

ΠΙΠΙΝΕΖΑ: Ειρήνη Μπακόλα

ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ: Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος

ΧΑΡΧΟΥΔΑΣ: Αντώνης Ζιάκας

ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ: Βασιλική Τσιακάλου, Μαρία Ζιάκα, Γερασίμη Νασοθύμιου, Αθηνά Πολίτη, Γιώργος Κλάπας, Στράτος Λαινάς, Κώστας Γκολάκος

ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΑΦΕ: Στέλλα Αναγνώστου

ΡΟΖΑ ΡΟΖΑΛΙΑ: Νεφέλη Κουλούρη

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΧΟΡΟΥ: Μαρίνα Νούσια, Μελίνα Παπασταύρου, Κατερίνα Σαρδελή, Έλενα Τσουμάνη

 IMG 5729

 

ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ:

 Σαξόφωνο: Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος

Πιάνο: Κέιλεμπ Σπυράλατος, Αθηνά Τσάνταλη

Σόλο φωνή: Χριστίνα Ζάκα, Ευρύκλεια Τσίμα, Βαγγέλης Κανιώρης, Θοδωρής Χύτης, Πυθαγόρας Κωτσούλας

Κλασική Κιθάρα: Ειρήνη Μπακόλα, Νίκος Παπαγεωργίου,

Βιολί: Αλέξανδρος Σισμανίδης

Μπουζούκι: Λάμπρος Σκαμπαρδώνης

Ακουστική Κιθάρα: Βιβιάννα Βραχλιώτη

Ποντιακή Λύρα: Δημήτρης Φούντογλου

Μεταλλόφωνο: Αλέξανδρος Καρατσώλης

Ηλεκτρική Κιθάρα: Νίκος Παπαγεωργίου

Ηλεκτρικό Μπάσο: Πυθαγόρας Κωτσούλας

Ντραμς: Νίκος Πουτέτσης

Τουμπελέκι: Χρήστος Ροπόκης

 

 

ΣΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ:

  

Βιβιάννα Βραχλιώτη, Κώστας Γκολάκος, Χριστίνα Ζιάκα, Αντώνης Ζιάκας, Γιώργος Καλδάνης, Γιώργος Κλάπας, Στράτος Λαινάς, Δέσποινα Μούσσα, Ειρήνη Μπακόλα, Γερασίμη Νασοθύμιου, Χαρά Νούση-Σάντσες, Αθηνά Πολίτη, Αναστασία Ντάγια, Βασιλική Τσιακάλου. Στην παράσταση ακούγονται τα τραγούδια: 1) Σήμα ραδιοφωνικού σταθμού Λιλιπούπολης, 2) Ρόζα - Ροζαλία ή το Ροζ Χρώμα, 3) Το χρυσαλιφούρφουρο, 4) Λαέ της Λιλιπούπολης, 5) Ο Ύμνος της Λιλιπούπολης, 6) Μια αρκούδα καφέ ή το Καφέ Χρώμα, 7) Αντίο Λιλιπούπολη, 8) Το πριγκηπικό βαλς

Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος

Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή,

 

 

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ: Θωμάς Κοντογιώργης

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κοσμάς Μαρκής

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: Κατερίνα Μαυροδή

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάσος Κολυδάς, Βασιλική Σχοινά

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ & ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Όλα τα παιδιά

 

 

 

Σχετικά Άρθρα