Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 23:36

Πόσο γνωστό ήταν ότι υπάρχει πετρέλαιο στην Π.Ε. Πρέβεζας;

Την εκτίμησή του για τα αξιοποιήσιμα αποθέματα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα (συμπεριέλαβε και την Πρέβεζα) έδωσε πριν από λίγες ημέρες, ο γεωλόγος πετρελαίου και μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, Ντίνος Νικολάου, μιλώντας στο συνέδριο South Eastern Energy Dialogue του ΙΕΝΕ. Τόνισε παράλληλα ότι για την εκμετάλλευσή τους χρειάζονται επενδύσεις και σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και ένα συνεπές χρονοδιάγραμμα ώστε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα πριν τα τέλη αυτής της δεκαετίας.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Νικολάου παρουσίασε λεπτομερείς χάρτες και στοιχεία, τα οποία αντανακλούν το ιστορικό των ερευνών στο Ιόνιο και το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν στο Βόρειο και Κεντρικό Ιόνιο πετρελαϊκά συστήματα και γεωλογία όμοια με αυτή της Αλβανίας όπου έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα στο πρόσφατο παρελθόν. Κατ' επέκταση, η μελέτη των θετικών αυτών στοιχείων υποδεικνύει την ύπαρξη αντίστοιχων κοιτασμάτων και στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία ο κ. Νικολάου εκτιμά σε 40 δις. Βαρέλια (πιθανά αποθέματα) με το 10% αυτών, δηλαδή 4 δις. βαρέλια να θεωρούνται αξιοποιήσιμα στην πράξη.

Η ποσότητα αυτή αφορά τόσο την ξηρά όσο και τη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «ένα τέλος στις φημολογίες περί πολλών δισεκατομμυρίων βαρελιών και τρισεκατομμυρίων κ.π. αερίου στην περιοχή», καθώς αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω περιοχή της Δ. Ελλάδας θεωρείται δύσκολη γεωλογικά και κατ΄επέκταση θα χρειαστεί σοβαρή προσπάθεια και επενδύσεις σημαντικού ύψους ώστε να εξερευνηθεί επαρκώς όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Τι αναφερόταν όμως στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης το Φεβρουάριο του 2011; Παραθέτουμε έα απόσπασμα: «Χρήσιμα συμπεράσματα και ιδιαίτερα αναλυτικά στοιχεία για τις δυνατότητες εξεύρεσης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην χώρα μας εξήχθησαν από την ειδική απογευματινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο «Έρευνες Υδρογονανθράκων και Προοπτικές Παραγωγής στην Ελλάδα», στις 8 Φεβρουαρίου 2011 στο Electra Palace Hotel. Το ΙΕΝΕ με την εκδήλωση αυτή επιχείρησε να θέσει το πλαίσιο ενός πλήρους δημοσίου διαλόγου πάνω σε ένα από τα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα της χώρας, το οποίο, μάλιστα, επανέρχεται στο προσκήνιο επ’ ευκαιρία της σύστασης από την κυβέρνηση του νέου φορέα υδρογονανθράκων.

Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η παρουσίαση του Δρ Κωνσταντίνου Νικολάου, γεωλόγου πετρελαίων-ενεργειακού οικονομολόγου και μέλους του ΔΣ του ΙΕΝΕ , ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν ενεργά πετρελαϊκά συστήματα στην Ελλάδα.

Ο κ. Νικολάου αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 ενεργά πετρελαϊκά συστήματα σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες οι ενδιαφερόμενες ξένες εταιρίες. Ειδικότερα, έκανε αναφορά στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας, στα δυτικά της Λευκάδας, την Πρέβεζα, τη θαλάσσια περιοχή του Μεσσηνιακού Κόλπου, της Ζακύνθου και του Κατάκωλου, τις περιοχές της Νότιας Κρήτης, όπου ήδη έχουν εντοπισθεί περί τα 2,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, στα δυτικά της Κρήτης, στην επέκταση της Ιόνιας λεκάνης, όπου υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα τα οποία αφορούν σε πολύ μεγάλους παίκτες, όπως είπε, αν και η έρευνα τους συνιστά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, κατά τον ίδιο. Επίσης, στη λεκάνη του Πρίνου, έκτασης 450 km2, υπάρχουν ενδείξεις για ένα δεύτερο και μεγαλύτερο Πρίνο».

Πόσο γνωστό ήταν ότι στην Π.Ε. Πρέβεζας υπάρχει πετρέλαιο; Και γιατί ένας κρατικός φορέας δεν κινήθηκε ποτέ, ώστε το κέρδος να ωφελήσει κατ' εξοχήν τον ελληνικό λαό;

Τα ερωτήματα αυτά βέβαια ίσως δεν απαντηθούν και ποτέ...