Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 17:30

Ο Κ. Κουτσικόπουλος στο atpreveza.gr: «Ο Αμβρακικός είναι για την περιοχή ένας εμβληματικός κόλπος και όχι απλώς μία θαλάσσια περιοχή»

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος μίλησε στο atpreveza.gr, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Φορέας, με αφορμή Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη για την οικονομική ασφυξία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, από 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε ΕΔΩ).

a039486d0df30b84445da51cd60b739f L

Ο κ. Κουτσικόπουλος αρχικά ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπήρξε επειδή άλλαξε το status της οικονομικής επιχορήγησης των φορέων. Υπήρξε ένα πρόβλημα στις αρχές του χρόνου στην προσπάθεια να περάσουμε από το παλιό καθεστώς στο καινούριο. Η χρηματοδότηση των φορέων γινόταν από πρόγραμμα –ας το πούμε έτσι- και τώρα πέρασε στο Πράσινο Ταμείο για εφέτος. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που βγήκε στο τέλος του χρόνου, επεκτείνει τις συμβάσεις του προσωπικού για το 2016 και προβλέπει ότι η χρηματοδότηση των φορέων, δηλαδή προσωπικό και λειτουργικά θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο.

Για να γίνει αυτή η μετάβαση χρειαζόταν αρκετές διοικητικές προσαρμογές και έτσι είχαμε μία καθυστέρηση για την καταβολή των επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών. Αυτό από τον Απρίλιο έχει εξομαλυνθεί και θα προχωρήσουμε μάλλον έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζήτηση στο Υπουργείο το μέλλον των Φορέων. Πρόθεση υπάρχει να παραμείνουν οι Φορείς. Υπάρχουν πολλές προτάσεις, που συμπεριλαμβάνουν και την αλλαγή του status των Φορέων και των αρμοδιοτήτων τους, ενδεχομένως και κάποιες γεωγραφικές αλλαγές. Αλλά υπάρχουν μόνο συζητήσεις. Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς την ηγεσία, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα» και πρόσθεσε:

«Θα μιλήσουμε μόνο για το Φορέα του Αμβρακικού, γιατί υπάρχει μεγάλη ετερογένεια και μεταξύ των Φορέων. Υπάρχουν Φορείς που έχουν και άλλα έσοδα, υπάρχουν Φορείς που είναι καλά στελεχωμένοι, που δεν έχουν αρκετό επιστημονικό προσωπικό. Στο Φορέα του Αμβρακικού πιστεύω ότι από πλευράς επάνδρωσης είμαστε σε καλό επίπεδο, πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας.

Γίνεται μία προσπάθεια όλο και περισσότερο να βελτιωθεί η συμμετοχή του προσωπικού σε διάφορες δράσεις, εκτός από τις συμβατικές, που είναι η παρακολούθηση και η προστασία, μέσα από την υποβολή προτάσεων, προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχει ξεκάθαρα ο Φορέας και όχι απλά ως υποστηρικτικός εταίρος.

Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Φορέας και το οποίο χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο και έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της ζώνης του Αμβρακικού σε μία προσπάθεια συνολικής προσέγγισης ώστε να δούμε και το μέλλον του. Γίνονται προσπάθειες να γίνει μία σύνθεση όλης της πληροφορίας, σχετικά με ανθρώπινες δραστηριότητες και -δε θα τις έλεγα παραβατικές αλλά- ασύμβατες με την έννοια του Εθνικού Πάρκου και κυρίως τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου.

Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να το δούμε σοβαρά και ο Φορέας θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Αμβρακικός είναι για την περιοχή ένας εμβληματικός κόλπος και όχι απλώς μία θαλάσσια περιοχή. Στην Πρέβεζα π.χ. είμαστε περήφανοι για τη γαρίδα, την κουτσομούρα, τη σαρδέλα, θέλουμε να αποκτήσουν ετικέτα τα προϊόντα μας. Είναι περίεργο ότι δε γίνεται μία συστηματική προσπάθεια παρακολούθησης αυτού του οικοσυστήματος και μιλάω για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Εδώ θα πάρουμε μία σειρά πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, κινητοποιώντας όλο το δυναμικό της περιοχής για να δούμε πως επιστημονικοί φορείς, η Πολιτεία και οι ιδιώτες, οι απλοί πολίτες μπορούν να στήσουν κάτι για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι. Όχι ακριβώς ένα παρατηρητήριο, γιατί αυτό έχει πάρει αρκετά τεχνική μορφή, αλλά είναι μία ευρεία προσπάθεια δράσεων, συντονισμού, παρέμβασης εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους και κυρίως συμμετοχής, σε μία προσπάθεια παρακολούθησης».

 

Π.Τ.