Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 03:29

Βασίλης Τέφας: «Θέλουμε πάρα πολύ να τιμήσουμε το όνομα Συρράκο» (photo)

Μεταποίηση, πρωτογενής τομέας, νεανική επιχειρηματικότητα, παράδοση. Όροι που πολλές φορές τους ακούμε ως θεωρία στην περιοχή μας και λιγότερο ως πράξη. Η οικογένεια Τέφα με την εταιρεία «Συρράκο» έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες μία τέτοια δραστηριότητα με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα. Μεράκι, ποιότητα και αγάπη για τον τόπο καταγωγής. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, όπως μας εξήγησε ο Βασίλης Τέφας, όταν τον συναντήσαμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας, λίγο έξω από την Πρέβεζα:

IMG 9170

-Πώς ένας νέος άνθρωπος αποφασίζει να επιλέξει έναν τέτοιο κλάδο εργασίας στις ημέρες μας;

«Αυτή τη δουλειά ερασιτεχνικά την έκανα ήδη. Υπήρχε ένα ερέθισμα από εκεί. Την έκανα στο σπίτι μου. Ο πατέρας μου είχε κάποια ζώα και εμείς παίρναμε το γάλα, το μεταποιούσαμε και το κάναμε γιαουρτάκια και τυριά για το σπίτι. Ήταν κάτι που μου άρεσε και αποφασίσαμε αυτό που κάναμε ερασιτεχνικά, να το κάνουμε και επαγγελματικά. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Οι σπουδές μου και οι προηγούμενες δουλειές μου στον τεχνικό τομέα ήταν εντελώς διαφορετικές. Τα τελευταία χρόνια ο τεχνικός τομέας δεν υπάρχει καθόλου και αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω στη μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα»

-Γιατί Συρράκο;

«Το Συρράκο είναι ο τόπος καταγωγής. Και αγάπη για τον τόπο καταγωγής. Θέλουμε πάρα πολύ να τιμήσουμε αυτό το όνομα. Είναι μία περιοχή που κατ’ εξοχήν ασχολείται με κτηνοτροφία και τη μεταποίηση της πρώτης ύλης του γάλακτος και δεν υπήρχε κανένα άλλο προϊόν που να παραπέμπει στο χωριό».

IMG 9168

-Λένε πως για να πετύχει ένα προϊόν πρέπει να έχει κάποια στοιχεία που να το διαφοροποιούν…

«Όλη η γκάμα των προϊόντων δημιουργήθηκε μετά από μελέτη πολλών μηνών. Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Όταν λέμε όλη, εννοούμε όλη… Με δικά μου έξοδα όλα. Έχω πάει σε πάρα πολλές περιοχές και σε πάρα πολλά εργαστήρια και έχω δει τρόπους με τους οποίους φτιάχνουν αντίστοιχα προϊόντα με αυτά που φτιάχνω εγώ. Εγώ βρήκα τα καλύτερα και έφτιαξα καλύτερο και από τα… καλύτερο. Με πολλή μελέτη και πολλές δοκιμές. Σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Από όταν άνοιξα και μου ήρθαν τα μηχανήματα άρχιζα να δοκιμάζω. Έχω πετάξει πολλή πρώτη ύλη, πολύ γάλα μέχρι να μάθω να φτιάχνω αυτό που θέλω».

-Το γάλα από πού το προμηθεύεστε;

«Από τοπικούς παραγωγούς. Εδώ κοντά. Και το αγελαδινό και το πρόβειο γάλα. Έχω συμφωνίες τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι της περιοχής. Το δείχνουν και οι αναλύσεις, που γίνονται και με ιδιωτικό εργαστήριο και με τον κρατικό φορέα που κάνει τις πιστοποιήσεις του γάλακτος. Κάθε 15 ημέρες κάνουμε αναλύσεις στο γάλα και είναι από τα πιο ποιοτικά γάλατα».

IMG 9172

-Η σειρά προϊόντων τι περιλαμβάνει;

«Κατ’ αρχάς είναι τα γιαουρτάκια. Δύο είδη. Είναι το αγελαδινό, το παραδοσιακό και το πρόβειο παραδοσιακό. Είναι τα λεγόμενα με πέτσα. Εμείς τα έχουμε φτιάξει σε μία πιο μοντέρνα εκδοχή, με λιγότερη πέτσα και με πιο πλούσια γεύση. Και με μία γλυκύτητα. Δεν είναι όξινα, όπως αρκετά από αυτά που είναι στην αγορά. Έχουμε φτιάξει ένα προϊόν που συνδυάζει το μοντέρνο και το παραδοσιακό στο γιαούρτι, αλλά και στα γλυκά, την κρέμα βανίλια, την κρέμα σοκολάτα και το ρυζόγαλο, ναι μεν ακολουθήσαμε πιστά τις παραδοσιακές συνταγές, αλλά θέλαμε να δώσουμε και μοντέρνο τόνο και μέσα από τη συσκευασία, αλλά και μέσα από τη γεύση. Για να είναι για όλες τις ηλικίες. Για μικρά παιδιά και για μεγάλους».

IMG 9175

-Σε ποιες περιοχές μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα προϊόντα σας;

«Σε όλο το Νομό Πρέβεζας. Σε όλα τα σημεία της πόλης της Πρέβεζας, καθώς και στα χωριά. Κανάλι, Μύτικα, Καναλάκι, Φιλιππιάδα κ.α. Σε όλο το Νομό. Επίσης στη Λευκάδα, τη Βόνιτσα, στα Ιωάννινα».

-Η ανταπόκριση του κόσμου;

«Ακούμε πολύ θετικά σχόλια. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε. Το κεφάλι κάτω και συνεχίζουμε. Δε θέλουμε να αλλάξουμε τίποτα στον τρόπο παραγωγής. Το μόνο που θέλουμε είναι μόνο να βελτιωνόμαστε. Και σε συνταγές και σε πρώτες ύλες και σε τρόπο παρασκευής και στο θέμα της συσκευασίας. Βήμα-βήμα θα βελτιωνόμαστε. Ο κόσμος μας στηρίζει. Τον ευχαριστούμε και συνεχίζουμε…».

IMG 9178