Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 21:06

Δήλωση του Μπερίσα για την Πρέβεζα προκάλεσε την ματαίωση της επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αλβανία

Η ομιλία του Αλβανού Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στον Αυλώνα, για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της γείτονος χώρας και ειδικότερα μία συγκεκριμένη αναφορά στην Πρέβεζα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, με τον Υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να ματαιώνει την επίσκεψή του στην Αλβανία.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σαλί Μπερίσα υποστήριξε: «... της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα». Οι εκπρόσωποί του επιχείρησαν αργότερα να τα «μαζέψουν», αλλά ήδη είχε δημιουργηθεί... σάλος.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Μπερίσα κάνει εθνικιστικού τύπου δηλώσεις για να... πουλήσει πατριωτισμό. Στην περίπτωσή του αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως ο πολιτικός «φαμφαρονισμός» δεν έχει ούτε σύνορα, ούτε πατρίδα. Οι λαοί ωστόσο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.