Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 03:20

Ο Πρεβεζάνος που άφησε την τελευταία του πνοή στον Πόλεμο της Κορέας

Τα «τύμπανα» του πολέμου ηχούν και πάλι στην Κορεατική Χερσόνησο. Με αφορμή την ένταση στην περιοχή, το www.atpreveza.gr θυμίζει στους αναγνώστες του πως στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ένας Πρεβεζάνος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στα χώματα της Κορέας, πολεμώντας ενάντια στους Κινέζους και τα στρατεύματα της Βορείου Κορέας.

Το όνομά του ήταν Ευάγγελος Ζώτος του Γρηγορίου και η καταγωγή του ήταν από τη Ρεματιά Πρεβέζης. Το βόλι του αντιπάλου τον βρήκε στις 3/2/1951.

Κι άλλοι Πρεβεζάνοι πήραν μέρος στον Πόλεμο της Κορέας και επέστρεψαν στις οικογένειές τους στην πατρίδα.

Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα (αναφέρεται και με τα αρχικά ΕΚ.Σ.Ε.) (1950-1955), αποτελούσε την πρώτη ελληνική συμμαχική αποστολή στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τα Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας περιελάμβανε δυνάμεις του στρατού ξηράς και της αεροπορίας. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τάγμα συνολικής δύναμης 1.000 ατόμων και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα.

Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες. Επίσης απωλέσθηκαν και 4 αεροσκάφη C-47 Ντακότα. Η Νότια Κορέα προς τιμή της ελληνικής συμμετοχής ανήγειρε στην κοιλάδα των ηρώων, κοντά στην Σεούλ, μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες μαχητές.