Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 04:09

Αναφορά για την Πρέβεζα στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France (photo)

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France με αφορμή την ανταλλαγή νέων που πραγματοποιήθηκε στη Γκρανβίλ της Γαλλίας από 23-30 Αυγούστου 2013. Οι δύο πόλεις, Γκρανβίλ και Πρέβεζα, ανήκουν στο δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων της Δωδεκάδας.

 

Στη Γκρανβίλ, μια νεολαία χωρίς σύνορα

 

Από το 2007, η πόλη οργανώνει ευρωπαϊκές ανταλλαγές. Φέτος, 24 νέοι από τη Γκρανβίλ και την Πρέβεζα βρέθηκαν μαζί για 7 μέρες.

Τη Δευτέρα το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Δήμου της Γκρανβίλ, οι τοπικοί άρχοντες υποδέχτηκαν τους 24 νέους 14-16 χρονών από την Πρέβεζα και τη Γκρανβίλ.

Οι νέοι έφτασαν την Παρασκευή 23 Αυγούστου και διαμένουν στο Ναυτικό Κέντρο της Γκρανβίλ. «Σε γκρουπ 4 ατόμων, 2 γάλλοι και 2 Έλληνες, προκειμένου να προωθηθεί η επικοινωνία» διευκρινίζει ο Stéphane Barbier ένας από τους συντονιστές της υπηρεσίας Νέοι και Αθλητισμός.

Ο Gérard Sauré, πρώτος αντιδήμαρχος, υπενθύμισε τους στόχους αυτής της ανταλλαγής που υποστηρίζεται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή επιτροπή: «Να ανοιχτούν στην Ευρώπη, να συναντήσουν άλλους νέους που προέρχονται από άλλους πολιτισμούς, να μάθουν και να ανακαλύψουν τον πλούτο της τοπικής κληρονομιάς, να προβληματιστούν από κοινού πάνω στις έννοιες όπως είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και απέναντι στους άλλους γενικότερα». Το προτεινόμενο πρόγραμμα βασίζεται στην ψυχαγωγία αλλά και πάνω στο θέμα « Το ψάρεμα του χθες και του σήμερα στις δύο χώρες». « Η Πρέβεζα επίσης είναι μια πόλη με λιμάνι», διευκρινίζει ο Stéphane Barbier και προσθέτει: «Έχουμε προβλέψει διαπολιτισμικά παιχνίδια και παιδαγωγικές προσεγγίσεις πάνω σ’αυτό το θέμα». Και βέβαια μέρος του προγράμματος είναι οι επισκέψεις στη Γκρανβίλ, στα νησιά Chausey, στο Μont Saint-Michel με διάσχιση του κόλπου.

 

Οι νέοι από τη Γκρανβίλ στην Ελλάδα το 2014

 

Και γιατί η Πρέβεζα; «Κατά τη διάρκεια του Γενικής Συνέλευσης που οργανώθηκε το 2011 στη Γκρανβίλ, ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους της ελληνικής πόλης που επιθυμούσε κι αυτή να ξεκινήσει μια συνεργασία με μια πόλη της Δωδεκάδας», διευκρινίζει ο Gérard Sauré. Στόχος αυτής της διμερούς ανταλλαγής είναι να ευνοήσουμε τις ανταλλαγές και την κινητικότητα, συμπληρώνει ο Stéphane Barbier. Πολλοί από αυτούς τους νέους δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, δεν έχουν πάρει το αεροπλάνο. Την επόμενη χρονιά θα είναι οι νέοι της Γκρανβίλ που θα πάνε στην Πρέβεζα». Η Χριστίνα Κίτσου, καθηγήτρια γαλλικών στην Πρέβεζα, ήταν ευτυχής τη Δευτέρα το απόγευμα: «Η διοργάνωση είναι τέλεια, οι νέοι πολύ ευχαριστημένοι. Ελπίζω να κρατήσουν επαφή και να δημιουργήσουν φιλίες με τους νέους της Γκρανβίλ».