Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 18:38

Το τουριστικό real estate σώζει την κτηματαγορά – Τι συμβαίνει σε Πρέβεζα, Πάργα

Γράφει ο Βασίλης Πυροβέτσης (άρθρο του στην imerisia.gr)

Επικεφαλής Τομέα Εκτιμήσεων του Ομίλου ΔΑΝΟΣ / An Alliance Member of BNP PARIBAS REAL ESTATE

Αν και η ανελέητη «επίθεση» προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία εκδηλώνεται με συνεχόμενους φόρους - μέτρα που επιβαρύνουν την κτηματαγορά, συνεχίζεται, σπίθα αισιοδοξίας στην αγορά ακινήτων αποτελούν οι παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και γενικότερα τα τουριστικά ακίνητα, ενώ αρχίζει να υπάρχει - περιορισμένο ακόμη - ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Το γεγονός αυτό υπερθεματίζει και η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια του ηλεκτρονικού διαγωνισμού συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους 10.325.000 ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 14% από τις αντίστοιχες τιμές εκκίνησης για συνολικά έξι (6) ακίνητα σε Αττική, Μαγνησία, Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Παρέχονται επίσης συμπληρωματικά πλεονεκτήματα στους δυνητικούς επενδυτές ακίνητης περιουσίας, όπως για παράδειγμα η χορήγηση άδειας παραμονής (για πέντε χρόνια) για επενδυτές εκτός Ευρώπης που επιθυμούν να επενδύσουν περισσότερο από € 250.000. Αυτό προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον κυρίως Κινέζων και Ρώσων, αλλά και άλλων διεθνών αγοραστών.

Η Βόρεια Ελλάδα και η Ήπειρος παρουσιάζουν την μεγαλύτερη συρρίκνωση τιμών, η οποία εμφανίζεται μεγαλύτερη σε παλαιότερα και μεγαλύτερου μεγέθους ακίνητα. Φυσικό επακόλουθο της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων υπήρξε η συρρίκνωση της απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα και στους λοιπούς τομείς γύρω από τα ακίνητα.

Το ενδιαφέρον των αγοραστών στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της πόλης και σε παλαιότερης κατασκευής διαμερίσματα και γραφεία, τα οποία πωλούνται σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τα νεόδμητα. Οι εμπορικές αξίες παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 35%-50% σε σχέση με το 2008 αλλά στην παρούσα φάση φαίνονται να σταθεροποιούνται. Οι περιοχές με την μικρότερη μείωση φαίνεται να είναι το κέντρο της πόλης, η Καλαμαριά και η περιοχή της Τούμπας, ενώ μεγάλες μειώσεις παρουσιάζουν οι περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το Πανόραμα και η περιοχή της Χαριλάου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη πράξεις αντιπαροχής, με τους κατασκευαστές και τους οικοπεδούχους να αντιλαμβάνονται πλέον τη νέα πραγματικότητα του Real Estate.

Όσον αφορά στον κλάδο των γραφείων και των καταστημάτων υπήρξε σημαντικός αριθμός επαναδιαπραγματεύσεων λόγω της μεγάλης πτώσης των μισθωτικών αξιών. Οι μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης με νέα μεγαλύτερα καταστήματα (H&M). Πολλοί υφιστάμενοι μισθωτές σε δευτερεύοντες οδούς προχωρούν σε επέκταση και αναζήτηση επιλογών σε κύριους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Η Χαλκιδική δείχνει στοιχεία ανάνηψης από την παρούσα κατάσταση της κτηματαγοράς, με την διενέργεια πράξεων αγοραπωλησιών σε τουριστικά ακίνητα, τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε «τακτοποιημένες» και νόμιμες εξοχικές κατοικίες. Εκτός των ιδιωτικών πράξεων, και το ΤΑΙΠΕΔ έχει προβεί στην πώληση παραθαλάσσιας οικοπεδικής έκτασης στον Άγιο Ιωάννη και παλαιάς ξενοδοχειακής μονάδας στο Παλιούρι.

Η Ήπειρος παρουσίασε μεγάλη μείωση αξιών την τελευταία 3ετία (με την αντιπαροχή να έχει «παγώσει» πλήρως) και κατέχει πλέον την πρωτιά τόσο στην ανεργία όσο και την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η όποια ανοικοδόμηση παρατηρείται και εντοπίζεται κυρίως σε παραθαλάσσια οικόπεδα στην Πάργα και την Πρέβεζα.

Όπως φαίνεται τα τουριστικά ακίνητα είναι αυτά που παρέχουν μία νότα αισιοδοξίας και στην περιοχή της Ηπείρου, λόγω της πληθώρας παραθαλάσσιων προορισμών στη Θεσπρωτία, την Άρτα και την Πρέβεζα. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν αύξηση στην τουριστική κίνηση, τόσο από αλλοδαπούς όσο και από Έλληνες, κυρίως από τη Β. Ελλάδα, λόγω της εύκολης πλέον πρόσβασης μέσω της Εγνατίας οδού.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η Κομοτηνή φαίνεται να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντοχή στην πίεση των αξιών. Αντίθετα οι αξίες στην Αλεξανδρούπολη την Καβάλα και στην Ορεστιάδα παρουσίασαν μεγάλες μειώσεις της τάξης του 35%-45%, με την Ξάνθη να παίρνει τα σκήπτρα με ποσοστό μεγαλύτερο του 45% και τις περισσότερες μεταβιβάσεις να πραγματοποιούνται σε αξίες χαμηλότερες των αντίστοιχων αντικειμενικών αξιών. Οι παραθαλάσσιες περιοχές και εδώ αντιστέκονται σθεναρά, καθώς υπάρχει μία σταθερή ζήτηση σε εξοχική κατοικία και από κατοίκους των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην περιοχή
Όπως είναι ορατό η αγορά του real estate βασίζεται πλέον περισσότερο στα τουριστικά ακίνητα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η συγκεκριμένη αγορά ακινήτων να ξεφύγει από την εποχικότητα, που την διακρίνει και να βρεθούν τρόποι αύξησης της διάρκειας της τουριστικής περιόδου μέσω εξειδικευμένων δραστηριοτήτων (αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός). Απαιτούνται πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες, με την ανάπτυξη ειδών τουρισμού τόσο για τη χειμερινή (βουνό, χιόνι) όσο και τη θερινή (θάλασσα, ήλιος) περίοδο.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη επενδυτών στον τομέα του real estate καθώς:

Έχει επέλθει ένα κλίμα οικονομικής σταθερότητας που χαρακτηρίζει τη χώρα την τελευταία διετία.

Το επίπεδο των ζητούμενων τιμών, έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 και επομένως έχει αυξηθεί η απόδοση των επενδύσεων.

Γίνονται βήματα δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό (π.χ. άδεια παραμονής, μείωση φόρου μεταβίβασης κλπ).