Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 17:08

Τίνος είναι τα πετρέλαια; (Του Χάρη Φλουδόπουλου)

Αναδημοσίευση από το www.capital.gr

 

Με νέο οργανόγραμμα πορεύεται εδώ και λίγες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς από τις 29 Οκτωβρίου έχει τεθεί σε ισχύ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 100/2014. 

Εκ των πραγμάτων, ο πετρελαϊκός τομέας είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των συνεχών εξελίξεων με την κύρωση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σε Γιάννενα, Πατραϊκό και Κατάκολο, τον άρτι προκηρυχθέντα διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για χερσαίες περιοχές σε Άρτα/Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ. Πελοπόννησο και, βεβαίως, εν αναμονή της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. 

Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι η μέχρι πρότινος Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας "έσπασε" στα δύο και, πιο συγκεκριμένα, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, με τη Διεύθυνση Υδρογονανθράκων και στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών με τη Διεύθυνση Πολιτικής και Ερευνών. 

Προσέξτε τώρα: 

1) Η Διεύθυνση Υδρογονανθράκων αποτελείται από τα εξής Τμήματα: α) Τμήμα Πετρελαιοειδών, β) Τμήμα Μελετών και Ασφαλείας Εφοδιασμού, γ) Τμήμα Φυσικού Αερίου και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, δ) Τμήμα Εγκαταστάσεων, ε) Τμήμα Εμπορίας Υδρογονανθράκων. 

2) Η Διεύθυνση Πολιτικής και Ερευνών αποτελείται από τα εξής Τμήματα: α) Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικών β) Τμήμα Ανάπτυξης και Ερευνών, γ) Τμήμα Γεωθερμίας, Υδρογονανθράκων και Κανονισμών. 

Ήδη φαίνεται ότι αρχίζει να μπερδεύεται το πράγμα γύρω από την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων, καθώς το γ΄ τμήμα της 1ης Διεύθυνσης και το γ΄ τμήμα της 2ης Διεύθυνσης εμφανίζονται να έχουν κοινό αντικείμενο. Στον ίδιο τομέα εμπίπτει και το το ε΄ της 1ης Διεύθυνσης, ωστόσο εξειδικεύεται στον τομέα της εμπορίας, διαχωρισμός που μπορεί να δικαιολογηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση το νέο οργανόγραμμα μοιάζει με... παζλ. Για παράδειγμα στο Τμήμα Γεωθερμίας, Υδρογονανθράκων και Κανονισμών ανήκουν μεταξύ άλλων οι εξής αρμοδιότητες: 

1) η επεξεργασία και έγκριση ειδικών κανονισμών ασφαλείας και οργανογραμμάτων μονάδων εκμετάλλευσης Γεωθερμίας, αξιοποίησης υδρογονανθράκων (upstream), αποθήκευσης CO2, και φυσικού αερίου, η παροχή οδηγιών για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας καθώς και η επίλυση θεμάτων ελέγχου σε εκμεταλλεύσεις ΓΘΔ, η τήρηση Μητρώου των επιβλεπόντων στις σχετικές μονάδες και η επίλυση θεμάτων ελέγχου που προκύπτουν εντός σχετικών εκμεταλλεύσεων 

2) η Εποπτεία της ΕΔΕΥ σε τεχνικά θέματα, η προώθηση θεμάτων σχετικών με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς και η πρόσβαση στο αρχείο χαρτών και στοιχείων, που αφορούν την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με σκοπό την βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση του 

3) η κατάρτιση διακηρύξεων και συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης και η μέριμνα για όλα τα θέματα των μισθώσεων αυτών, όπως η επιβολή κυρώσεων για την παράβαση των σχετικών όρων, η βεβαίωση των μισθωμάτων και η παρακολούθηση είσπραξής τους! 
ΕΔΕΥ.

Από το νέο αυτό οργανόγραμμα, πάντως, προκύπτει σαφές συμπέρασμα ότι η ΕΔΕΥ, (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δηλαδή ο φορέας που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε κατά κύριο λόγο την αρμοδιότητα του τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, όπως αναμενόταν, αλλά ... υπάγεται σε ένα τμήμα με αρμοδιότητα τους υδρογονάνθρακες σε μια Διεύθυνση του υπουργείου, τη στιγμή που υπάρχει και άλλη Διεύθυνση του υπουργείου με αρμοδιότητες στους υδρογονάνθρακες, χωρίς αυτή να έχει σχέση με την ΕΔΕΥ... 

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι με το νέο οργανόγραμμα υπάρχουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ με καίρια παρουσία στον τομέα Υδρογονανθράκων που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και είναι κυριολεκτικά στον αέρα! Πρόκειται για στελέχη που έχουν επιφορτιστεί μέχρι σήμερα σημαντικό κομμάτι του τεράστιου όγκου δουλειάς που συνεπάγονται οι διαγωνισμοί...