Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 17:22

Δε σας χρωστάμε, μας χρωστάτε (του Ταξιάρχη Κωστόγιαννη)

Του Ταξιάρχη Κωστόγιαννη, (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ

Ο κύριος στόχος του άρθρου αυτού είναι να μιλήσω για την πραγματική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τη λειτουργία του ευρώ με αδιάσειστα στοιχεία από τα ίδια τα ντοκουμέντα της ΕΚΤ, τα οποία αν και άγνωστα είναι προσβάσιμα στον καθένα και τα οποία βρήκα με προσωπική έρευνα. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως μας λένε τρομερά ψεύδη και πως πρέπει να απονομιμοποιήσουμε πλήρως τους εταίρους πιστωτές μας εξηγώντας πως είναι όχι μόνο τοκογλύφοι αλλά και άρπαγες δημοσίου χρήματος. Για αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθούν ούτε να αντιμετωπιστούν επιπόλαια.

IMG 2185

Επειδή η χρονική περίοδος είναι κρίσιμη και το θέμα του χρέους είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις εξελίξεις, απαιτείται η ανάπτυξη ενός παλλαϊκού κινήματος που θα απαιτήσει μονομερή διαγραφή των χρεών. Η προσωπική μου μάλιστα άποψη είναι πως το σύνθημα «ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ», που κυριάρχησε στους μεγάλους λαϊκούς αγώνες της αρχικής εφαρμογής του μνημονίου, πρέπει να αποκτήσει επιθετικότερο περιεχόμενο πως όχι μόνο δεν χρωστάμε στην ΕΕ και την ΕΚΤ αλλά μας χρωστάνε και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση βοηθούν τα στοιχεία που θα παραθέσω.

Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η διεθνιστική ταξική αντίληψη για τη συνολική διαγραφή των χρεών, αφού το θέμα αυτό δεν είναι εθνικό αλλά ταξικό. To λογικό ερώτημα είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια των εργαζομένων που εργάζονται και παράγουν τον πλούτο που υπάρχει στην κοινωνία να χρωστούν σε μια ελάχιστη μειοψηφία καπιταλιστών και τραπεζιτών που δεν παράγουν τίποτε άλλο παρά «κοπανιστό αέρα»; Το ερώτημα είναι πραγματικό και απόλυτα κρίσιμο. Εκτός των άλλων σχετίζεται με την ύπαρξη μηχανισμών και πολιτικών προ της κρίσεως και κατά τη διάρκειά της που επιτρέπουν στους καπιταλιστές να ληστεύουν τους λαούς. Μηχανισμούς που οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν και να νομιμοποιήσουν Ειδικά στα πλαίσια της ΕΕ ένας τέτοιος είναι ο μηχανισμός του ευρώ και της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ας αφήσουμε να μιλήσουν τα στοιχεία τους.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΚΤ (ΕΚΤ,

 

-Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003 η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 21,7% , από 358,5 δις ευρώ σε 436,2 ευρώ.

Ο αριθμός των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκε σημαντικά το 2003 κατά 10,1% (σελ. 114, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤ 2003).

 

-Το 2004 η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 15% από 436,1 δις ευρώ σε 501,3 δις ευρώ, έναντι ετήσιου ρυθμού ανόδου 22% το 2003. (σελ. 111, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤ 2004).

 

-Το 2005 η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκε από 63,9 δις ευρώ σε 565,2 δις ευρώ (Σημείωση : Εδώ πρόκειται για λάθος μετάφραση κάτι που δεν ισχύει στις άλλες εκδόσεις, όπως στην ισπανική. Το ποσό αυτό αναφέρεται στην απόλυτη αύξηση της αξίας των κυκλοφορούντων ευρώ το προηγούμενο έτος 2004). Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου υποχώρησε σε 12,8% περίπου από 15% το 2004. (σελ. 113, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 2005).

 

-Στο τέλος του 2006 ο αριθμός των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία ήταν 11,3 δις αξίας περίπου 628,2 δις ευρώ. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 9,5% και η αξία τους κατά 11,2% σε σύγκριση με το τέλος του 2005. (σελ.121, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2006).

 

-Στο τέλος του 2007 ο αριθμός των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία ήταν 12,1 δις τεμάχια και η αξία τους 676,6 δις ευρώ. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 6,7% και η αξία τους κατά 7,7% σε σύγκριση με το τέλος του 2006, που ήταν 11,3 δις τεμάχια αξίας 628,2 δις ευρώ (σελ. 129, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007).

 

-Ανάλογα στοιχεία υπάρχουν και στις υπόλοιπες Ετήσιες Εκθέσεις της ΕΚΤ και φτάνουμε σε αυτήν του 2013, όπου πληροφορούμαστε πως στο τέλος του 2013 υπήρχαν 16,5 δις τραπεζογραμμάτια ευρώ σε κυκλοφορία συνολικής αξίας 956,2 δις ευρώ έναντι 15,7 δισεκ. τεμαχίων, συνολικής αξίας 912,6 δις ευρώ στο τέλος του 2012 (σελ. 115, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013).

 

-Τεράστια σημασία έχει επίσης η δημιουργία του λεγόμενου «Στρατηγικού Αποθέματος του Ευρωσυστήματος» ( ΣΑΕ), που αποτελείται από το 30% της συνολικής αξίας των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ, σε τραπεζογραμμάτια των τριών μεγαλύτερων αξιών, και από το 20% του αριθμού των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων χαμηλότερης ονομαστικής αξίας. (σελ. 162, ΕΤ. ΕΚ. 2002).

 

Συγκεφαλαιώνοντας βγαίνει το αναμφίβολο δεδομένο πως η ΕΚΤ ΕΧΕΙ ΤΥΠΩΣΕΙ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΕΥΡΩ (!!!!!) από το 2002 μέχρι σήμερα. Από τα 320,8 δις του 2002 φτάσαμε στα 956,2 δις το 2013. Αν συνυπολογίσουμε τα Στρατηγικά Αποθέματα του Ευρώ, το 50% δηλ. του 956,2 δις που είναι 476 δις, το σύνολο του χαρτονομίσματος στο τέλος του 2013 (εφεδρικού και αποθεματικού) ήταν 1.432 δις. Επίσης πως ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ που υπήρχε το 2002, υπήρχαν ΤΕΣΣΕΡΑΜΙΣΙ το 2013. Δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση περί νομισματικής χαλάρωσης και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παινευόταν για τη νομισματική της παρθενία και αιδημοσύνη η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε ένα κρυφό «νομισματικό ξεχείλωμα».

 

Δημιουργείται το εύλογο ερώτημα αν τα χρήματα αυτά (ζωντανό ρευστό που έλεγε και ο Βενιζέλος) έχουν αντίκρισμα. Αντιγράφω ενδεικτικά από την Έκθεση του 2005 τα εξής :

«Προκειμένου να προστατεύεται το Ευρωσύστημα από ζημίες, όλες οι πιστοδοτικές πράξεις του πρέπει να καλύπτονται από επαρκή ασφάλεια . Περιουσιακά στοιχεία αποδεκτά ως ασφάλεια είναι πολλά και ποικίλα. Χρεόγραφα Δημοσίου, καλυμμένα και μη καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρικά ομόλογα, καλυπτόμενα από περιουσιακά στοιχεία τίτλοι (asset-backed securities) κλπ. Η μέση αξία των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων που ήταν αποδεκτά ως ασφάλεια ήταν 8,3 τρις ευρώ (!!!!) το 2005, δηλ. αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το 2004.»

Ωραία δουλειά. Τυπώνω νόμισμα (το οποίο ουσιαστικά σου κλέβω), στο πουλώ ζητώντας ως εγγύηση γη και ύδωρ, σε γονατίζω με πανωτόκια και χρεολύσια και έχω το θράσος να σε αποκαλώ τεμπέλη και να σε διαπομπεύω στους άλλους λαούς που επίσης έχω ληστέψει και χρεώσει.

Και εμείς; Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε την προπαγάνδα τους; Γιατί να τους επιτρέπουμε να μας κοροϊδεύουν; Πως είναι δυνατόν να αφήσουμε τα τσακάλια να διχάζουν τους λαούς και να περιμένει ο καθένας τη σειρά του στη σφαγή από τους άθλιους οργανισμούς που αποτελούν τα 2/3 της μισητής τρόικας.

Τώρα ήρθε η ώρα να πούμε τo ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ και αυτός πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της κινητοποίησης, που πρέπει να συγκλονίσει κάθε γωνιά της Ελλάδας, από εκείνους που παράγουν και δικαιούνται τον κοινωνικό πλούτο εναντίον της ληστοσυμμορίας ΕΕ και ΕΚΤ

ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ (ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ) ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ

 

 

Ο Ταξιάρχης Κωστόγιαννης είναι εκπαιδευτικός, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ