Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 10:24

Ακραία Αντίδραση: «Μια γειτονιά από τραγούδια» (του Κώστα Μαζιώτη)

Γράφει ο Κώστας Μαζιώτης

Είναι κοινός τόπος ότι το εγχώριο hip-hop είναι δημοφιλέστατο, ειδικά στη νεολαία. Αυτό ισχύει απόλυτα και στην πόλη μας και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια. Οφείλω, ωστόσο να παραδεχτώ, πως λόγο πολύχρονης απουσίας μου από την Πρέβεζα δεν είχα αντιληφθεί την έκταση αυτού του φαινομένου, την ένταση, δηλαδή, της αγάπης των Πρεβεζάνων νέων για την ευρύτατη κουλτούρα του hip-hop.


Ειλικρινά βρίσκω πολύ δύσκολο να εκφράσω με λέξεις την έκπληξή μου και, το κυριότερο, το πόσο απολαμβάνω τις απανωτές ακροάσεις του πλέον πρόσφατου album των Ακραία Αντίδραση, με τον τίτλο «Μια Γειτονιά Από Τραγούδια»!
Πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή και οι συντελεστές είναι παιδιά που ακούν στα παρωνύμια : Λίνος MC, Οπλιστής, Επίλεκτος και Σκιτς. Όσον αφορά στο μελωδικό μέρος, μας περιμένουν πολλές όμορφες εκπλήξεις! Για παράδειγμα στο εναρκτήριο «Είναι Χαρά Μας» οι πιο προσεκτικοί θα εντοπίσουν ένα δείγμα από το «Ερωτικό» του Νίκου Ξυδάκη (σε ποίηση Ναπολέοντος Λαπαθιώτη)! Είναι πραγματικά αξιέπαινο το πόσο διευρυμένο είναι το πεδίο στο οποίο κινούνται τα παιδιά προκειμένου να αντλήσουν τα ηχητικά δείγματα (samples) και να στήσουν τα τραγούδια τους: μπορεί κανείς να βρει έντεχνο, ρετρό, γαλλικό τραγούδι και ελληνική pop περασμένων δεκαετιών μεταξύ άλλων. συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στον υπεύθυνο για το scratchin’!
Τώρα, όσον αφορά στο λεκτικό μέρος, οι ρίμες είναι υψηλού επιπέδου. τόσο υψηλού που θα ’θελα να ‘ξερα τι δικαιολογίες επικαλούνται ένα σωρό μέτριοι ριμαδόροι που αυτό-προβάλλονται ως ταλαντούχοι ενώ το μόνο που κάνουν είναι να καμαρώνουν το πόσο μάγκες είναι και πόσο …επιβήτορες!!!!

Όχι, τα κουπλέ των παιδιών είναι γεμάτα ουσία και ψυχή, εικόνες από την πόλη μας, όπως τις βλέπουν παιδιά νέα και με όνειρα. Όνειρα που ίσως να μην επαληθευτούν ποτέ. Αυτό όμως δεν έχει τόση σημασία μιας και τα όνειρα είναι συνυφασμένα με την ελπίδα και η ελπίδα είναι η αρχετυπική κινητήριος δύναμη!
Τέλος είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι το artwork είναι υπέροχα φιλοτεχνημένο από τον επίσης συντοπίτη μας Μάνθο Δέσκα.
Αν λοιπόν αποφασίσετε να ακούσετε το album των Ακραία Αντίδραση, δεν έχετε παρά να το ψάξετε στο youtube.


Καλή ακρόαση!