Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 12:56

Η Πρέβεζα του 1900, μέσα από τον φακό του λόρδου Bruce (του Νίκου Δ. Καράμπελα)

Παρουσιάζουμε μία από τις παλαιότερες φωτογραφίες της Πρέβεζας, που πρόσφατα προστέθηκε στη φωτογραφική συλλογή του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις.  Πρόκειται για φωτογραφία τραβηγμένη το Φεβρουάριο του 1900 από τον Σκωτσέζο λόρδο Bruce (Μπρους) κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην πόλη μας.

Ο λόρδος Bruce ήταν απόγονος του αρχαιολάτρη και αρχαιοκάπηλου λόρδου Έλγιν. Τράβηξε τη φωτογραφία πάνω από το ιστιοφόρο που τον μετέφερε στο ταξίδι του από την Ιταλία προς την Αλεξάνδρεια. Στη λεπτομέρεια που παρουσιάζεται, διακρίνονται από αριστερά:

  • -Το νεόκτιστο, τότε, διώροφο σπίτι του Σωτήρη Σ. Δήμα, φαρμακοποιού και πατέρα του μετέπειτα δικηγόρου και μουσικοσυνθέτη Σπύρου Δήμα. Το κτήριο είναι σήμερα ιδιοκτησία των κληρονόμων Ιωάννου Ραβανού. (Νο.1)
  • -Το μεγάλο διώροφο σπίτι του Συρρακιώτη εμπόρου Κωνσταντίνου Μουστάκη, σήμερα ιδιοκτησίας κληρονόμων Τάκη Κατσή. Πίσω του διακρίνεται η εξαγωνική σοφίτα της οικίας Τσώκου. (Νο.2)
  • -Το μεγάλο ισόγειο ελαιοτριβείο και σαπουναριό του Κων. Μουστάκη, μετέπειτα ιδιοκτησία του συμπατριώτη του Χριστόφορου Ρίζου. Στη θέση του σήμερα βρίσκεται το κτήριο που στεγάζεται η τράπεζα Eurobank. (Νο.3)
  • -Το Οθωμανικό Διοικητήριο της Πρέβεζας, το οποίο κτίστηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1880 και σήμερα στεγάζει τα Δικαστήρια. (Νο.4)
  • -Το μεγάλο Οθωμανικό τέμενος (τζαμί), κτίσμα της εποχής του Αλή πασά, το οποίο βομβαρδίστηκε στις αρχές του 1941 και κατεδαφίστηκε το 1950 περίπου. Στη θέση του κτίστηκε η λέσχη των προσκόπων, που σώζεται, ως κτήριο, μέχρι σήμερα, απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας. (Νο.5)
  • -Το παραθαλάσσιο προτείχισμα του κάστρου του Αγίου Αντρέα, (Νο.6)  το οποίο εκτεινόταν κατά μήκος της σημερινής οδού Π. Σπηλιάδου από το Διοικητήριο μέχρι τον βορειοανατολικό προμαχώνα του κάστρου, (Νο.7), που διακρίνεται στο δεξί άκρο της φωτογραφίας. Πίσω από το προτείχισμα διακρίνονται, μεταξύ άλλων, τα σπίτια του Ζιάκα, του Τσακαλώτου και του Πάλλιου.

Η κίνηση στο λιμάνι έχει επίκεντρο το ελαιοτριβείο του Κων. Μουστάκη, καθώς μπροστά από αυτό είχε δημιουργηθεί ο μώλος (προβλήτα) του Μουστάκη. Μέσω αυτών των προβλητών τα πλοία μπορούσαν να πλησιάσουν ευκολότερα την αβαθή ακτή της Πρέβεζας, καθώς δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη το κρηπίδωμα του λιμανιού.

Νίκος Δ. Καράμπελας

Πρέβεζα 21.10.2015