Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 16:05

20 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα… (του Μάκη Νάτσιου)

20 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα 1

Γράφει ο Μάκης Νάτσιος

Μέλος Κ.Σ. Νεολαίας Πα.Σο.Κ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική πολιτική ιστορία και ταυτόχρονα άνοιξε ένα νέο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκλεισε τα τραύματα του Εμφυλίου, άνοιξε τους διεθνείς ορίζοντες της χώρας και πραγματοποίησε αρκετά από εκείνα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά αναφερόμενος στη «μεγάλη αλλαγή».

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Εμπεδώθηκε η δημοκρατία, έγινε πράξη η εθνική συμφιλίωση και αναγνωρίσθηκε η Εθνική Αντίσταση. Θεμελιώθηκε το Κοινωνικό Κράτος και το ΕΣΥ, ενώ δόθηκε πνοή στην αποκέντρωση , στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην Αυτοδιοίκηση. Κατοχυρώθηκαν ατομικά δικαιώματα από την ισότητα των δύο φύλων, μέχρι τον ελεύθερο συνδικαλισμό και τη ψήφο στα 18.

Εκδημοκρατίστηκε το ελληνικό Πανεπιστήμιο και έδιωξε το «βραχνά του χωροφύλακα» από τις γειτονιές και τα χωριά. Υλοποιήθηκε μια νέα εξωτερική πολιτική ενεργούς παρουσίας και πρωτοβουλιών, αλλά και σκληρής αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξίζει να θυμηθούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου για την Ειρήνη και τη διεθνή αλληλεγγύη.

Σήμερα οφείλουμε να είμαστε οραματιστές, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστές. Οφείλουμε να αγωνιστούμε με βάση τις αρχές και αξίες που πρώτο ξεκίνησε το Κίνημά μας και σε συνδυασμό με τις σημερινές ανάγκες, να δημιουργήσουμε μια νέα πλατιά Δημοκρατική-Κοινωνική-Πολιτική-Προοδευτική συμμαχία.

 Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα μας και ο λαός μας έχουν ανάγκη μια νέα δημοκρατική και κοινωνική Αλλαγή.