Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 15:14

Ο Δήμος Πρέβεζας και το Copyright (Του Βαγγέλη Ντάκουλα)

6173a28bbcd2cfdf4d8dd682ee618d85 L

Γράφει ο Βαγγέλης Ντάκουλας, οικονομολόγος

Ο Πλάτωνας είχε πει ότι «Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους» . Κάτι παρεμφερές θα μπορούσαμε να πούμε και για τους Δήμους. Οι μεγάλοι Δήμοι εισάγουν ιδέες, οι μεσαίοι εισάγουν πρακτικές και οι μικροί περιμένουν να τους τα στείλουν την ΣΑΤΑ.....

Εν έτει 2016 θεωρήθηκε είδηση ( επιτέλους) ότι ο Δήμαρχος Πρέβεζας και άλλοι φορείς ή περιφερόμενοι έθεσαν ως θέμα στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη την σύνδεση της Πρέβεζας με τα μεγάλα οδικά δίκτυα. Σε μια εποχή που καμία Πρωτεύουσα Νομού δεν είναι αποκομμένη από μεγάλο δίκτυο( Εγνατία, Ιόνια, ΠΑΘΕ, Ε65) εμείς ανακαλύψαμε τον τροχό............. Κάλλιο αργά παρά πότε θα πει κάποιος και έτσι μπορεί να είναι όμως όταν αυτό παρατηρείται σε όλες τις δραστηριότητες μιας περιοχής είναι αναπόφευκτο η περιοχή να μην αναπτύσσεται.

Για το συγκεκριμένο έργο έγιναν πολλά λάθη από την πλειοψηφία όσον κυβέρνησαν το Νομό την προηγούμενη 30ετια. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη που ξεκίνησε το 2006 και εκκρεμούν και οι υπόλοιπες (περιβαλλοντική , τοπογραφική κτλ) αλλα και να ολοκληρωθούν οι μελέτες στο νέο ΕΣΠΑ δεν εντάσσονται έργα οδοποιίας , κρατική χρηματοδότηση προφανώς δεν υπαρχει όποτε η δημοπράτηση του είναι βραχυπρόθεσμα ουτοπία. Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία όταν υπήρχαν χρήματα και σε γειτονικές πόλεις έγιναν έργα που τις άλλαξαν εντελώς π.χ. Ηγουμενίτσα με λιμάνι και Εγνατία και παραλίγο και σιδηρόδρομο.

Ένας Δήμος μπορεί να είναι πρωτοπόρος όπως ο Δήμος Τρικκαίων(Τρίκαλα) όπου είναι πρωτοπόρος στην Ψηφιακή εποχή και ήταν ο πρώτοι με δωρεάν wi-fi σε όλο τον Δήμο και το 2016 κάνει το πρώτο πανευρωπαϊκό βήμα για την ηλεκτρονική υγεία. Επίσης είχε αστική συγκοινωνία χωρίς οδηγούς( Διαφημιστικό μπορεί να ήταν αλλά τους έμαθε όλη η Ευρώπη), έχει αναδείξει τον Ληναίο ποταμό καθώς και σε πιο απλά όπως, Ο Μύλος των ξωτικών που έγινε προορισμός για όλους τους Έλληνες. Επίσης ένας Δήμος μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα και να αυξήσει την απασχόληση και το εισόδημα στην περιοχή του(Περιοχή Ανάβρας). Όμως σε γενικές γραμμές , ο μέσος όρος παρατηρεί τι γίνεται κάπου αλλού πειραματικά και αν αυτό πετύχει τότε το εφαρμόζει και στην πόλη του. Μια ακόμα πιο καλή πρακτική θα ήταν να παρακολουθούμε πόλεις του εξωτερικού οι όποιες φημίζονται για κάποια συγκεκριμένα θέματα, πχ Καθαριότητα, ποιότητα ζωής , αρχιτεκτονική και να εφαρμόζουμε τις πρακτικές τους.

Ένα επίσης έργο που βρισκόταν σε εξέλιξη στα Γιάννενα ήταν η υπογειοποίηση κάδων, ένα έργο το οποίο στην γειτονική Λευκάδα ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 2013. Στην πόλη μας, αν θέλουμε να αναπτυχτούμε τουριστικά τουλάχιστον ,στην παράλια και το ιστορικό κέντρο, αυτό το έργο θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, όπως και μια σειρά ακόμα παρεμβάσεων που θα δώσει στους κατοίκους, αλλα και τους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την διαμονή τους στη πόλη.

Αφού δεν είμαστε καλοί στη σκέψη τουλάχιστον ας γίνουμε καλοί στην αντιγραφή, έστω και χωρίς καλλιγραφία.....