Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017 14:14

Διατροφή και Διάθεση, μια αμφίδρομη σχέση (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

 21034582 466779470372734_8226619436858613095_n

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Το φαγητό είναι συνυφασμένο με την διάθεση και τη ψυχική μας υγεία με έναν τρόπο αλληλοεξαρτώμενο. Πόσες φορές όταν έχουμε κακή διάθεση ή κακή ψυχολογία μπορεί να καταφύγουμε στο φαγητό για να αισθανθούμε καλύτερα. Το φαγητό από μόνο του βελτιώνει τη διάθεση εφόσον εκκρίνονται νευροδιαβιβαστικές ουσίες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη διάθεση. Παρόλα αυτά όταν συστηματικά καταλήγουμε στο φαγητό αναζητώντας διέξοδο από την κακή μας ψυχολογία ουσιαστικά καταλήγουμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο:

κακή διάθεση → υπερκατανάλωση φαγητού → κακή διάθεση λόγω αύξησης βάρους.

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και ψυχολογία :

Tυροσίνη : περιέχεται στο αυγό, στο τυρί, στο κρέας, στα ψάρια και στα θαλασσινά που συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης και επινεφρίνης

Yδατάνθρακες (φρούτα, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες) βελτιώνουν τη διάθεση λόγω παραγωγής σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μίας ουσίας που προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας.

ω-3 λιπαρά που περιέχονται σε ψάρια και ξηρούς καρπούς φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής ψυχικής κατάστασης εφόσον έχει βρεθεί ότι σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη η περιεκτικότητα των κυτταρικών μεμβρανών σε ω-3 παρατηρήθηκε χαμηλή

Σελήνιο που περιέχεται κυρίως σε δημητριακά και στους ηλιόσπορους φαίνεται πως βοηθά στην αντιμετώπιση κρίσεων άγχους, καθώς και το τσάι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης μίας ορμόνης που είναι γνωστή ως ορμόνη του stress.

IMG 4298

Επιλέγουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια στα παραπάνω συστατικά με μέτρο .Δε ξεχνάμε τη τακτική άσκηση εφόσον μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη , τη καλή συντροφιά και το χαμόγελο μας !


bochti2