Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 15:20

Βελτιώνω τη διατροφή, προφυλάσσω τη μνήμη μου...(Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

 alz

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της πολιτείας.

Το Αλτσχάιμερ είναι ένας τύπος άνοιας που προκαλεί προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται αργά και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου, γίνονται αρκετά σοβαρά για να παρεμβαίνουν στις καθημερινές εργασίες. Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική ασθένεια, όπου τα συμπτώματα της άνοιας σταδιακά επιδεινώνονται για αρκετά χρόνια. Στα αρχικά στάδια της, η απώλεια μνήμης είναι ήπια, αλλά με αργό στάδιο το Αλτσχάιμερ, τα άτομα χάνουν την ικανότητα να συνεχίσουν μια συζήτηση και να ανταποκριθούν στο περιβάλλον τους. Σήμερα, υπάρχουν 140.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Μπορούμε μέσω της διατροφής να προφυλαχτούμε απο τη νόσο;

Μια σημαντική νέα μελέτη που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο επιβεβαιώνει τη διατροφή και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, προσφέροντας ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι μπορούμε να προστατέψουμε τον εγκέφαλό μας παρακολουθώντας τι τρώμε.

Στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι μια υγιεινή διατροφή στο πρότυπο της Μεσόγειακής Διατροφής μπορεί να μειώσει τη μελλοντική γνωστική δυσλειτουργία έως και 35%.

Εχει σημειωθεί πως μια διατροφή πλούσια σε φρούτα ,λαχανικά , δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια και αντιοξειδωτικές ουσίες θα μπορούσε να μείωσει τη φλεγμονή που έχει εμπλακεί έντονα με τη γνωστική αυτή παρακμή .

Επιλέγουμε :

Προιόντα ολικής άλεσης : δημητριακά ολικής , ζυμαρικά ολικής , καστανό ρύζι, βρώμη κ.α .

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Ξηρούς καρπούς: Επιλέγουμε αμύγδακα , καρύδια που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τη φλεγμονή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εγκεφάλου

Ψάρια: να καταναλώνουμε 2 -3 φορά την εβδομάδα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρα οξέα που παρουσιάζουν νοητική προστασία

Μούρα: Είναι υψηλά σε μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη ένα αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ

Ελαιόλαδο :υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα να λειτουργούν συνδυαστικά και να περιορίζουν αποτελεσματικά την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και θωρακίζοντας την καρδιά και τα αγγεία κ.α..

Προσέχουμε τη διατροφή μας εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο αύριο!

 bochti2

Στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο

Προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα οικείο περιβάλλον και ήρεμο.

Στην αρχή της νόσου δε παρουσιάζονται πολλές αλλαγές , παρόλο αυτά στην πορεία της νόσου το άτομο χαρακτηρίζεται μη ικανό ακόμα στο να σιτιστεί μόνο του.

Οι φροντιστές των ατόμων που πάσχουν πρέπει να φροντίζουν να ενημερώνονται για το βάρος του ατόμου καθώς τη γενική του διατήρηση της σωματικής τους υγείας

Για να επιτευχθεί μια ομαλή πορεία στη διατροφή του ατόμου :

• Επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα , φρούτα και λαχανικά

• Επιλέγουμε τρόφιμα που ξέρουμε πως ο πάσχων τα καταναλώνει και του αρέσουν

• Δίνουμε επιλογές στη τροφή του

• Τηρούμε τις συνήθεις ώρες που καταναλώνει τα γεύματα του

• Διατηρούμε ένα ήρεμο περιβάλλον

Θυμόμαστε πως η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη ποιότητας της ζωής του ίδιου αλλά και της οικογένειας του προκειμένου να μπορούν να φροντίζουν τους πάσχοντες εξασφαλίζοντας σε αυτούς αλλ΄ακαι στους ίδιους μια καλύτερη ποιότητα ζωής .

alz2