Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 19:53

Πώς θα κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό και το ανοσοποιητικό μας γερό; (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

24301114 506991769684837_3870861375091260044_n

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Δεκέμβρης, ο μήνας των εορτών στη καρδία του χειμώνα και η  πτώση της θερμοκρασίας ολοένα και περισσότερη καθιστά τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις.

Σημαντική επίδραση στο να ζεστάνουμε και να θωρακίσουμε το σώμα μας από το κρύο παίζει η διατροφή  μας.

Γνωστό είναι πως τα τρόφιμα που αναζητά ο άνθρωπος το χειμώνα είναι κυρίως αυτά που περιέχουν περισσότερα λιπαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε  μόνο τροφές που περιέχουν λίπος. Ένας οργανισμός για να είναι υγιείς και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο πρέπει να λαμβάνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η σωστή διατροφή, μας βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κρατώντας το σώμα ζεστό και παρέχει αρκετό καύσιμο για τις δραστηριότητες μας.

Τρόφιμα που μας βοηθούν να  αντιμετωπίσουμε το κρύο καλύτερα :

Οι υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες αποτελούν το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν στη διατροφή μας τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα ολικής αλέσεως δημητριακά, τα όσπρια κα. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, πέρα από την ενέργεια, περιέχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών χρήσιμων για την καλή λειτουργία του οργανισμού

Λίπη: Τα λίπη δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν περισσότερο από τις συνηθισμένες συστάσεις. Σύμφωνα με έρευνες,  αυξημένη κατανάλωση λιπών και κυρίως των κορεσμένων επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των λιπών. Ενισχύουμε τον οργανισμός μας με καλά λιπαρά  όπως  με Ω3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Φρούτα: Δεν ξεχνάμε φρούτα εποχής ,πορτοκάλια  , μανταρίνια ,ρόδια κ.α. πλούσια σε βιταμίνη C  που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα .

Ζεστά ροφήματα: Μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί διότι πολλά από τα έτοιμα κυρίως ροφήματα αποτελούν βόμβες θερμίδων. Να προτιμώνται  πάντα τα απλά ροφήματα όπως σκέτο καφέ,  χαμομήλι , τσάι του βουνού , πράσινο τσάι  που είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ,προσοχή στη  ζεστή σοκολάτα αποτελεί  ένα θρεπτικό ρόφημα έχοντας και αγχολυτική δράση με υψηλή όμως περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά γι αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Νερό: συνήθως τον χειμώνα το παραμελούμε να πίνουμε νερό  επειδή δεν ζεσταινόμαστε και δεν ιδρώνουμε. Είναι όμως πολύτιμο όλες τις εποχές, γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο όλων των ιστών. Οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση είναι μεγάλες χειμώνα – καλοκαίρι. Η κατανάλωση των υγρών όμως και ιδιαίτερα ζεστών, αποτρέπει την αφυδάτωση και αυτό με τη σειρά του, συμβάλλει στην πρόληψη της υποθερμίας. Οι σούπες πέρα από τα αφεψήματα είναι μια πολύ ωραία λύση λαμβάνοντας και τα θρεπτικά τους συστατικά και ενισχύοντας έτσι και το ανοσοποιητικό μας .

Θωρακίζουμε και προστατεύουμε σωστά  το οργανισμό μας   εξασφαλίζοντας  υγεία και όμορφες ημέρες !