Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 23:23

Η πρώτη καμπάνα του ρολογιού της Πρέβεζας, έργο των Canciani της Βενετίας (του Νίκου Δ. Καράμπελα)



Tου Νίκου Δ. Καράμπελα

Στην κορυφή του πύργου του ρολογιού της Πρέβεζας, υπήρχε η καμπάνα που σήμαινε τις ώρες, η οποία ήταν κρεμασμένη από μια μεταλλική κατασκευή και αποτελούσε τμήμα του μηχανικού ρολογιού της Πρέβεζας. Η πρώτη καμπάνα που τοποθετήθηκε στον πύργο δεν βρίσκεται πλέον στη θέση αυτή, αλλά στο ρολόι της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων.

eik1a

Αυτή η πρώτη καμπάνα του ρολογιού (Εικ. 1) είναι έργο των φημισμένων κατασκευαστών καμπανών Canciani της Βενετίας, φτιαγμένη το 1791 με σκοπό να τοποθετηθεί στον πύργο του ρολογιού της Πρέβεζας, ο οποίος κτίσθηκε από την κοινότητά της και ολοκληρώθηκε το 1792, επί των ημερών της διοικήσεως του ευγενούς Αλεξάνδρου Σεμιτέκολο, εις αιώνια ανάμνηση, όπως πληροφορούμαστε από επιγραφές που υπάρχουν σε αυτήν.

Η καμπάνα έχει ύψος 75 εκ. Η διάμετρός της είναι στο μεν κάτω μέρος της 67 εκ., στο δε πάνω 30 εκ. Φέρει ανάγλυφες διακοσμήσεις στο εξωτερικό της μέρος, σε έξι νοητές οριζόντιες ζώνες.

eik2

Στην πρώτη, από κάτω, ζώνη υπάρχει μεταξύ άλλων υπάρχει τετράστιχη επιγραφή που αναφέρει τον κατασκευαστή και την προέλευση της καμπάνας ως εξής: OPUS CANCIAN DA VENEZIA VENETYS, πληροφορώντας μας ότι η καμπάνα είναι έργο του οίκου Canciani της Βενετίας. (Εικ. 2)

eikona3

Μεταξύ των διακοσμήσεων της δεύτερης και τρίτης ζώνης υπάρχει μεγαλογράμματη επιγραφή σε δύο γραμμές. Η επιγραφή έχει ως εξής: PER L' OROLOGLIO DI PREVESA ERRETTOSI SOTTO LA REGGENZA. PERPETUAMENTE MEMORABILE, DELL' N. H. Z. ALESSANDRO SEMITECOLO, DALLA COMUNITA' ORNATISSIMA. ANNO DOMINI MDCCXCI. Η ελεύθερη απόδοσή της στη λόγια Ελληνική θα μπορούσε να είναι: Διά το ωρολόγιον της Πρεβέζης, ανεγερθέντος υπό της περικαλλούς κοινότητός της, επί της διηνεκώς αλησμονήτου διοικήσεως του ευγενούς Αλεξάνδρου Σεμιτέκολο. Έτος Σωτήριον 1791. (Εικ. 3)

eik4

Στην τρίτη ζώνη υπάρχουν τέσσερα χαρακτηριστικά, μοναδικά, πληροφοριακά και διαφορετικά μεταξύ τους ανάγλυφα: 1) Ο εσταυρωμένος Ιησούς. 2) Ανάγλυφος λέων, ο οποίος στέκεται στα τρία του πόδια και στο δεξί μπροστά πόδι του κρατά σφαίρα και έχει σηκωμένη την ουρά του (Εικ. 4). 3) Ενετικός θυρεός που φέρει στην κορυφή του στέμμα. Η ασπίδα του θυρεού είναι χωρισμένη οριζόντια σε δύο μέρη. Στο πάνω μέρος υπάρχει λέων όμοιος με τον προαναφερθέντα και στο κάτω υπάρχουν έξι διαγώνιες λωρίδες δύο διαφορετικών αποχρώσεων (Εικ. 5). 4) Ενετικός θυρεός, κατά τη γνώμη μας της Πρέβεζας. Η ασπίδα του θυρεού φέρει στο πάνω μέρος της ιπτάμενο προς τα δεξιά περιστέρι, με το κεφάλι του στραμμένο προς τα αριστερά, το οποίο κρατά στο ράμφος του δάφνινο στεφάνι. Στο κάτω μέρος της ασπίδας υπάρχει η λέξη ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ (Εικ. 6).

eik5

eik6

Οι κατασκευαστές καμπανών Canciani της Βενετίας

Δημιουργοί της πρώτης καμπάνας του πύργου του ρολογιού της Πρέβεζας ήταν οι Canciani, οι οποίοι είχαν έδρα τη Βενετία και δραστηριοποιούνταν το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα και το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα. Φέρονται να έχουν κατασκευάσει αρκετές καμπάνες για σημαντικούς ναούς της Βενετίας, μεταξύ των οποίων και αυτών του αγίου Μάρκου και του αγίου Στεφάνου.

Ελάχιστα από τα έργα τους σώζονται σήμερα και αποτελούν αντικείμενα ειδικής μελέτης. Από τις πέντε καμπάνες του ναού του αγίου Μάρκου της Βενετίας, που ήταν έργα του Domenico Canciani, οι τέσσερις καταστράφηκαν όταν κατέρρευσε το καμπαναριό του ναού στις 14 Ιουλίου 1902. Μόνο η μεγαλύτερη καμπάνα, γνωστή ως Marangona, με διάμετρο 1.8 μ. και βάρος 3.6 τόνους, σώθηκε και κτυπά ακόμη στο νέο καμπαναριό. Η μικρότερη από τις καμπάνες του καμπαναριού της βασιλικής της Santa Maria Assunta, στο νησί Torcello της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, κατασκευασμένη το 1777 από τον Domenico Canciani, είναι παρόμοια με αυτή της Πρέβεζας. Οι περισσότερες καμπάνες του καθεδρικού ναού της Κιότζα (Chioggia) είναι έργα των Canciani, της περιόδου 1824-1828. Στη Μάλτα σώζονται τρεις καμπάνες των Canciani, δύο στη βασιλική του Γενεσίου της Θεοτόκου της Σεγκλέα και μία μεγαλύτερη στη βασιλική του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Κοσπίκουα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του κ. Καράμπελα για το Βενετσιάνικο Πύργο του ρολογιού της Πρέβεζας με ένα κλικ εδώ