Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 22:29

Η δεύτερη καμπάνα του πύργου του ρολογιού της Πρέβεζας (του Νίκου Δ. Καράμπελα)

Tου Νίκου Δ. Καράμπελα

Πριν περίπου δύο μήνες κατορθώσαμε να εντοπίσουμε τη δεύτερη καμπάνα του πύργου το ρολογιού της Πρέβεζας, χυτευμένη το 1865 από τον Müller της Τεργέστης. Με την ανεύρεσή της και τα όσα αναγράφονται στην καμπάνα επιβεβαιώνονται τα όσα δημοσιεύσαμε για την τοποθέτηση της δεύτερης καμπάνας στον πύργο του ρολογιού το 1865. Κατά καλή συγκυρία η καμπάνα βρίσκεται ακόμη στις αποθήκες του Δήμου. Πρότεινα, τότε, στον Δήμο Πρέβεζας και προτείνω και πάλι δημόσια μέσω της δημοσίευσης αυτής, η καμπάνα να τοποθετηθεί, πάνω σε μια απλή ξύλινη βάση, στο κέντρο του γραφείου του Δημάρχου Πρέβεζας, με σκοπό όχι απλώς να διασωθεί, αλλά και να εκτεθεί ώστε να την βλέπουν όσοι επισκέπτονται το Δημαρχείο της πόλης. Η καμπάνα σώζεται σε άριστη κατάσταση και είναι κοσμημένη με ένα ιπτάμενο περιστέρι που κρατά στο ράμφος του κλαδί ελιάς, που παραπέμπει στον θυρεό της Πρέβεζας κατά την περίοδο της ενετοκρατίας. Η καμπάνα ήταν και είναι κυριότητας του Δήμου Πρέβεζας, αφού αγοράστηκε με συνδρομές των Πρεβεζάνων, το 1865. Στις φωτογραφίες λεπτομέρειες του περιστεριού με το κλαδί ελιάς και της επιγραφής του κατασκευαστή C.F. Müller της Τεργέστης. Επίκειται σχετική λεπτομερής δημοσίευσή μας.

Εντοπίσαμε τη δεύτερη καμπάνα του πύργου του ρολογιού μετά την πρόσφατη δημοσίευσή μας (δες εδώ: https://www.academia.edu/35727372) για τον πύργο του ρολογιού της Πρέβεζας και την πρώτη, βενετσιάνικη, καμπάνα του, η οποία μετά την αρπαγή της από τον Αλή πασά, το 1808 περίπου, σώζεται πλέον στο ρολόι της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων. Με αφορμή τη δημοσίευση αυτή, συνομίλησα με τον κ. Γρηγόρη Γεωργίου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Δήμου Πρέβεζας για την αποκατάσταση του πύργου του ρολογιού το 1995-96. Ο Γρηγόρης Γεωργίου μου εξιστόρησε τη διαδικασία αφαίρεσης της καμπάνας που υπήρχε στην κορυφή του πύργου του ρολογιού και την αποθήκευσής της στο ισόγειό του. Ο λόγος αφαίρεσης της καμπάνας ήταν το μικρό ράγισμα που είχε στο τμήμα ανάρτησής της στον πύργο.

IMG 6316_cropped  IMG 6320_cropped

Επειδή είχα στο παρελθόν επισκεφθεί αρκετές φορές το ισόγειο του πύργου του ρολογιού και δεν είχα δει ποτέ την εν λόγω καμπάνα, ρώτησα τον κ. Γεωργίου εάν ξέρει πού μπορεί να έχει αποθηκευθεί η καμπάνα. Μου είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει, αλλά είναι πιθανόν να ξέρει ο κ. Γιώργος Κώτσης, υπάλληλος του Δήμου στη Διεύθυνση Πολεοδομίας. Πράγματι ο κ. Κώτσης, με την ισχυρή μνήμη του, θυμόταν ότι η καμπάνα είχε μεταφερθεί στις αποθήκες του Δήμου, στο Μηχανοστάσιο, κοντά στον Υδατόπυργο. Επισκεφθήκαμε πάραυτα τις αποθήκες, μαζί με τον κ. Κώτση, όπου μετά τις πολλές αρνητικές απαντήσεις των εκεί νεότερων δημοτικών υπαλλήλων και μετά την επιμονή μας να ψάξουμε όλους τους αποθηκευτικούς χώρους, εντοπίσαμε την καμπάνα, με τη βοήθεια του δημοτικού υπαλλήλου κ. Γεωργίου Φίτσα. Και στους τρεις οφείλονται ευχαριστίες.

 

 

Διαβάστηκε 14558 φορές