Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 13:53

"Και βέβαια υπάρχουν λύσεις για το ενεργειακό ζήτημα και μάλιστα άμεσα εφαρμόσιμες και ικανές να αναστρέψουν την κλιματική αλλαγή" (Της Πέλας Καλογήρου)

Γράφει η Πέλα Καλογήρου

Το κίνημα κατά των εξορύξεων είναι παγκόσμιο και ολοένα δυναμώνει σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Τούτες τις μέρες ανέτρεξα σε πολλά πράγματα που είχα διαβάσει στο παρελθόν για να ξαναθυμηθώ και να ισχυροποιήσω την άποψή μου ότι η εξορυκτική διαδικασία το μόνο που επιφέρει όχι απλά δεν έχει κανένα απολύτως όφελος για κανέναν από εμάς, αλλά είναι ΘΑΝΑΤΟΣ!

Η όλη διαδικασία το μόνο που αφήνει πίσω της είναι τοξικά απόβλητα, ερημοποίηση, πόλεμο, φτωχοποίηση, προσφυγιά και θάνατο.

Για πάνω από πενήντα (50) χρόνια οι εξορύξεις και όχι μόνο των πετρελαίων, έχουν επιφέρει αμύθητα κέρδη σε συγκεκριμένα λόμπι που την ίδια στιγμή συνδέονται με το οικονομικό και τραπεζικό σύστημα, έχοντας δημιουργήσει ολιγαρχίες και την κερδοφορία των ελάχιστων εις βάρος όλου του πλανήτη. Μια καθεστηκυία τάξη η οποία τρέφεται σαν αδηφάγο τέρας από το θάνατο και την αρρώστια που σκορπά παντού γύρω της είτε με τον πόλεμο, είτε με την αρρώστια, είτε με την φτωχοποίηση ολόκληρων χωρών από όπου έχουν απομυζήσει με βίαιο τρόπο τον φυσικό τους πλούτο, είτε ορυκτό είτε άλλων τομέων της παραγωγής.

Τα αποτελέσματα αυτής της παρωχημένης αισχρής πολιτικής τα ζούμε καθημερινά και ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει.

Έχουμε ευθύνη;

Ναι! Σαφώς και έχουμε ευθύνη! Το μοντέλο ζωής που ακολουθεί ο σύγχρονος άνθρωπος στο δυτικό κόσμο(!) είναι βαθιά συνδεδεμένο με το κατεστημένο οικονομικό σύστημα. ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ που βασίζεται σε έννοιες όπως η κυριαρχία και η εξουσία τόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο όσο και από τον άνθρωπο απέναντι στη φύση. Πάνω σε ότι εμπεριέχει ο φλοιός και τα σπλάχνα της γης.

Προς όφελος τίνος όλα αυτά;

Ο μισός πλανήτης είτε βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση είτε λιμοκτονεί κυριολεκτικά! ενώ ο άλλος μισός απολαμβάνει παρασιτικά και με αγνωμοσύνη, αηδιαστικά και υπερκαταναλωτικά εις βάρος του άλλου μισού.

Πρέπει να μας προβληματίσει ο όγκος των σκουπιδιών και των τοξικών αποβλήτων που παράγει ο δυτικός(!) πρώτος(!) κόσμος εις βάρος του υπόλοιπου, όπου και τα εναποθέτει ή τα δημιουργεί επί τόπου έχοντας αρπάξει εκείνο που χρειάζεται το «αδηφάγο τέρας» για να συντηρηθεί, από την πηγή.

Μα είναι αυταπόδεικτο πως στην ραγδαία κλιματική αλλαγή καθοριστικό ρόλο παίζει αυτό το βρώμικο και περιθωριακό! ιμπεριαλιστικό μοντέλο ανάπτυξης, το παρωχημένο, που ακολουθείται κάνοντας τους επιστήμονες που υπηρετούν τις αξίες για τη βιωσιμότητα του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και όχι του κέρδους, να δηλώνουν πως με τα νέα δεδομένα, η στάση μας και η ανοχή μας, η συνενοχή μας δηλαδή εξαφανίζει καθημερινά πολλά από τα είδη που προϋπήρχαν του ανθρώπου και δεν είναι το ίδιο ευπροσάρμοστα όσο ο εμείς, αλλά και πως η ζωή μας όπως την ξέραμε, σύντομα θα πάψει. Ίσως στο σύντομο μέλλον αν συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός να μπορούμε να κυκλοφορούμε μόνο, με αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε επιγραμματικά μιας και ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΔΙΚΟΙ και στο ερώτημα πως θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη χωρίς το πετρέλαιο και παρόμοιες εξορύξεις. Ερώτημα που δυστυχώς τίθεται και από δήθεν «προοδευτικές» δυνάμεις.

Τα τελευταία 30 χρόνια η επιστήμη που υπηρετεί τις αξίες της εξέλιξής της και όχι του κέρδους έχει τη λύση για ένα μοντέλο φιλικότερο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Πολύ σημαντικές επιστημονικές κοινότητες σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα επιστρατεύουν την γνώση και αναπτύσσουν την γεωμηχανική και όχι μόνο, έχοντας βρει πολλές και διάφορες εφαρμόσιμες και λύσεις αποσυμφόρησης. Οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή, αν άρχιζαν να εφαρμόζονται σήμερα! Αξιοποιώντας ως πηγή ενέργειας ακόμη και τα αστικά απόβλητα π.χ! (Όποιος ενδιαφέρεται και δεν μπορεί να διαβάσει ας ανατρέξει σε ταινίες τεκμηρίωσης. Υπάρχουν αρκετές αλλά σχεδόν θαμμένες! Για παράδειγμα το ντοκυμαντέρ Cool it του Δανού Βjorn Lomborg του 2010 έχει μεγάλο ενδιαφέρον)

Όμως, επειδή στον καπιταλισμό ο έλεγχος βρίσκεται σε ένα καταρχήν διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που όπως είπαμε είναι απολύτως εξαρτημένο από τα λόμπι της καθεστηκυίας τάξης, δεν χρηματοδοτούν επαρκώς ή και καθόλου την έρευνα για καθαρή ενέργεια γιατί πολύ απλά ακόμη δεν έχουν βρει τον τρόπο για να ελέγξουν όλους τους μηχανισμούς. Κι εδώ επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι την οικολογία θα την αξιοποιήσουν όταν θα μπορούν να ελέγξουν οικονομικά τις λύσεις που προτείνει. Ενώ πριν θα πρέπει να έχουν καταφέρει να πετσοκόψουν όλα τα κεκτημένα δικαιώματα και κάθε δεοντολογία*, πράγμα που ζούμε στις μέρες μας.

Η επιστήμη σε συνδυασμό με την τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα αλλά αν το ζήτημα δεν τεθεί εκ νέου υπό τον οικονομικό έλεγχο αυτών που κουμαντάρουν μέχρι σήμερα τον πλανήτη, δεν δίνεται το πράσινο φώς.

Κόκκινο λοιπόν από τους εγκληματίες της άρχουσας τάξης στην εξοικονόμηση πόρων και στην πράσινη ανάπτυξη. Μα γιατί μέσα της εμπεριέχει την αποανάπτυξη του παρωχημένου μοντέλου που ακολουθείται τα τελευταία εξήντα χρόνια, έχοντας μας φτάσει σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση η οποία και κλιμακώνεται συνεχώς.

Και πράσινο φως, στα μοντέλα όπως οι εξορύξεις που είναι οπισθοδρομικά και θανατηφόρα και επιπλέον με όρους ολοκληρωτισμού και αποικιοκρατίας όπως φανερώνουν και οι συμβάσεις για την εξορυκτική διαδικασία που ακόμη δεν έχει αρχίσει στην περιοχή μας και μπορεί να εμποδιστεί.

Στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση κατά των εξορύξεων που έγινε στην Πρέβεζα, έκανα μια σύντομη αναφορά στην 4η βιομηχανική επανάσταση, γιατί ακριβώς ήθελα να τονίσω πως αν αφήσουμε την εξέλιξη μας στα χέρια των κερδοσκόπων και των οικονομικών εγκληματιών για ακόμη μια φορά, συνυπογράφουμε την βέβαιη καταδίκη μας στην δυστοπία που έχει κιόλας αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Αν δεν αντισταθούμε με σθένος, αντιλαμβανόμενοι πως η στάση μας, του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί καθορίζει τα πράγματα γύρω μας κι εντός μας και ότι εκτός από αριθμοί και καταναλωτικά υποκείμενα όπως θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε, είμαστε ακόμη νοήμονα και συναισθηματικά όντα. Και ως νοήμονα όντα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε και δεν θα συμβάλουμε στο έγκλημα.

Ο μαφιόζικος μηχανισμός αυτού του οικονομικού συστήματος συνεχώς βρίσκεται ένα βήμα μπροστά μας, δημιουργώντας κρίσεις, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός του ελέγχου που ασκούν πάνω μας.

Το γεγονός ότι επιτρέψαμε την άνευ όρων χειραγώγησή μας τα προηγούμενα χρόνια επέφερε την δυστυχία την οποία βιώνει ο συνθλιμμένος σύγχρονος άνθρωπος. Τα είδαμε λοιπόν τα αποτελέσματα. Τα βιώνουμε καθημερινά. Καταντήσαμε ανθρώπινα ερείπια που λαμβάνουν και αποπληρώνουν δόσεις.
Ε, είναι στο χέρι μας να επανεξετάσουμε τα πράγματα και να αμφισβητήσουμε τα πάντα!!!

Οι προβληματισμοί αυτοί εκτός από ιδεολογικοί είναι κυρίως οντολογικοί και μας αφορούν όλους. Εκτός βεβαίως από εκείνους που έχουν αλλοτριωθεί απόλυτα και εκφράζονται συνειδητά με κυνικό τρόπο χλευάζοντας την ομορφιά μέσα στην οποία είχαν το προνόμιο να ζήσουν οι ίδιοι, αδιαφορώντας παντελώς για τις επόμενες γενιές.

Αν και ο πρωταρχικός στόχος ήταν να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε την καταστροφή σε όλα τα επίπεδα που μας περιμένει όλους και την οικονομική καταστροφή κλάδων όπως του πρωτογενούς τομέα (αγροτικό, κτηνοτροφικό, αλιείας) και δευτερογενούς τομέα παραγωγής της περιοχής μας (τουρισμό και υπηρεσίες), μιας και τίθεται το ερώτημα της ενεργειακής κάλυψης και μάλιστα ως επιχείρημα υπέρ των εξορύξεων, γιατί όχι, ας ανοίξει επιτέλους και αυτή η ατζέντα που κρατιέται κρυμμένη. Των εναλλακτικών πηγών ενέργειας φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και τις λύσεις που έχουν να προτείνουν τα μη εξαρτημένα από τα οικονομικά λόμπι συμφέροντα και πάντα με την προϋπόθεση μικρών και οπωσδήποτε ΟΧΙ ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ έργων.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι η αειφορία, το ζητούμενο είναι η αποανάπτυξη αυτού του καταστροφικού μοντέλου που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι για το καλό μας, όσο είναι και οι πόλεμοι που γίνονται για την ειρήνη.

Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν σ’ αυτή την αισχρή νεοτερικότητα και τους νεολογισμούς που χρησιμοποιούν οι ακόλουθοί της να υποτιμούν την νοημοσύνη μας.

Είμαστε αποφασισμένοι και θα τολμήσουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας για ένα καλύτερο, χωρίς εκμετάλλευση κόσμο και μια κοινωνία δικαίου ακόμη κι αν στην παρούσα κατάσταση, φαντάζει ουτοπία.