Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 14:17

Πολυπαραγοντικός ρόλος της μητέρας, καταλυτικός στη σχέση του παιδιού με το φαγητό  (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας στις 13 Μαΐου αξίζει να αναφερθούμε τη σπουδαιότητα του ρόλου της μητέρας καθ’ όλη την ανάπτυξη του παιδιού σε όλες τις εκφάνσεις της.

Όπως σημειώνεται η φυσιολογική ανάπτυξη του ατόμου επιτυγχάνεται από την ικανότητα της μητέρας να λειτουργεί ως καθρέφτης, δηλαδή να αντικατοπτρίζει τι είναι το βρέφος. Με τον τρόπο αυτό δίνει δύναμη στο αδύναμο εγώ του βρέφους και το προστατεύει από την πρόωρη συνειδητοποίηση ότι είναι χωριστό από τη μητέρα ον. Με τη δύναμη αυτή το παιδί –έφηβος –ενήλικας ξεδιπλώνει τον αληθινό του εαυτό, νιώθει ζωντανός και ικανός να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

Μια από τις σημαντικές στιγμές του ρόλου της μητέρας είναι και η διατροφή της μητέρας, που επηρεάζει σε πολλαπλά επίπεδα τη διατροφή του παιδιού αλλά και τη σχέση που αυτό θα αποκτήσει με το φαγητό ξεκινώντας από την περίοδο της εγκυμοσύνης και φτάνοντας έως και την ενηλικίωση του παιδιού.

Η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη

Η ποικιλία στη διατροφή της μαμάς ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης σχετίζεται με διευρυμένες γευστικές προτιμήσεις του παιδιού στην μετέπειτα ζωή του. Έρευνες καταδεικνύουν ότι το έμβρυο έρχεται σε επαφή με τις γεύσεις που δοκιμάζει η μητέρα μέσω του πλακούντα οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερες πιθανότητες αποδοχής νέων τροφίμων κατά την βρεφική ηλικία.

0f2abccf22e32c2269fe9ba5eea58ab3 L

 

Θηλασμός

Πέρα από τη ιδιαίτερη σύνδεση μητέρας –μωρού που δημιουργεί ο θηλασμός , έχει φανεί πως σχετίζεται και με χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία στην παιδική ηλικία σύμφωνα με πλήθος επιδημιολογικών μελετών καθώς φαίνεται να σχετίζεται και με μεγαλύτερη αποδοχή των νέων τροφίμων, όπως τα λαχανικά, αφού οι γεύσεις της μητέρας περνάνε μέσω του μητρικού γάλακτος και στο παιδί.

Διατροφικές συνήθειες

Ένα παιδί μιμείται, έτσι πολλές φορές όταν η σχέση της μητέρας (αλλά και του πατέρα) με το φαγητό δεν είναι καλή, αυτό είναι κάτι που αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στο παιδί.

Η μητέρα λοιπόν διαδραματίζει έναν πολυπαραγοντικό και σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού διαμορφώνοντας έτσι την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και μιας ισορροπημένης σχέσης με το φαγητό στην παιδική αλλά και την ενήλικη ζωή του παιδιού.

bochti2