Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 12:20

Καρπούζι: ο «βασιλιάς του καλοκαιριού» (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Το καρπούζι, ο γνωστός στην Ελλάδα και από την αρχαιότητα Κεντροαφρικανικός ιθαγενής, είναι αναμφισβήτητος ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2500 π.χ. το κατανάλωναν ως φρούτο, αλλά παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν μια επιπρόσθετη πηγή νερού.

Η διατροφική του αξία;

Έχει επικρατήσει πως το καρπούζι δεν είναι θρεπτικό όπως τα άλλα φρούτα και λαχανικά, υιοθετώντας μια άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη.
Αντιθέτως το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β6 που συμβάλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, και η ντοπαμίνη ουσίες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας, του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλύτερα , βιταμίνη C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, μαγνήσιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες συστατικά που είναι σημαντικά για μια σωστή και υγιεινή διατροφή καθώς δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη.

Θερμιδική αξία : (1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες)

IMG 1081

Πώς επιδρά πάνω στις διάφορες παθήσεις;

Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι πάνω στις παθήσεις του ήπατος, όπως στις χρόνιες φλεγμονές (ηπατίτιδες), ενώ έχει φανεί αποτελεσματικό σε ουριρθρίτιδες, κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως το καρπούζι έχει φανεί πως βοηθά και αυτούς που πάσχουν από διάρροιες , ενώ ιδιαίτερα ωφέλιμος είναι ο χυμός καρπουζιού στα βρέφη που έχουν διάρροια.

Διαβήτης και καρπούζι;

Έρευνες κατέδειξαν πως η ολιγοήμερη κατανάλωση καρπουζιού μείωσε τη δίψα, και τη πολυουρία καθώς βελτίωσε και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Στους καρδιοπαθείς, και στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια η κατανάλωση χυμού καρπουζιού φάνηκε επίσης ωφέλιμη.

Προσοχή στην κατανάλωση καρπουζιού θα πρέπει να δείχνουν τα άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα, διότι το καρπούζι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση.

Μικρή σημείωση: Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin η οποία φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.

Δοκιμάστε το… αλλιώς

-Παγάκια καρπουζιού: Αφαιρέστε τα κουκούτσια, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και πολτοποιήστε το στο multi. Τοποθετήστε το σε παγοθήκες στην κατάψυξη, αφήστε το να παγώσει και χρησιμοποιήστε τα παγάκια του στο νερό ή σε γκρέιπφρουτ.

-Κοκτέιλ καρπουζιού: Αναμίξετε κομμάτια καρπουζιού απαλλαγμένα από κουκούτσια, με λίγο φυσικό χυμό λεμονιού και και λίγα παγάκια στο μπλέντερ

Βαθμολογούμε πλέον το καρπούζι με ένα καλύτερο βαθμό εφόσον αποτελεί εγγυημένο φρούτο /σνακ για απόκτηση ενέργειας, αποφυγή αφυδάτωσης παρέχοντας μας πλήθος θρεπτικών συστατικών. Απολαύστε το λοιπόν εφόσον αποτελεί το πλέον καλοκαιρινό σκηνικό

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού !!!

bochti2