Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 11:38

Η καλή διατροφή «φύλακας-άγγελος» του ανοσοποιητικού συστήματος (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Η διατροφή μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός τον χειμώνα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και προστατεύοντας μας από τη γρίπη, τις διάφορες ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού που μας προστατεύει από βακτήρια, παθογόνους οργανισμούς και ιούς. Η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι οι σύμμαχοι για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

bochti1

Έρευνες έχουν δείξει πως η παχυσαρκία σχετίζεται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και η παρουσία υψηλής χοληστερόλης έχει ενοχοποιηθεί για μεγαλύτερη ευαισθησίας σε λοιμώξεις.

Συνεπώς, η διατήρηση βέλτιστου βάρους και χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης μπορεί επίσης να είναι επωφελής για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα;

Από την διατροφή μας δεν θα πρέπει να λείπουν τα αντιοξειδωτικά (βιτ. Ε, βιτ. C, Βιτ. Β) που δρουν ενάντια στο σχηματισμό ελευθέρων ριζών και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τα όσπρια και το κρέας (σε σωστές ποσότητες) που περιέχουν ψευδάργυρο ο οποίος δρα αντιοξειδωτικά.

Η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και αυτό γιατί περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό.

Τα προβιοτικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τώρα πια και τυριά και γάλατα εμπλουτισμένα με προβιοτικά, λόγω των ειδικών ζωντανών μικροοργανισμών που περιέχουν βοηθούν στην ομαλή εντερική λειτουργία και κατ’ επέκταση συμβάλουν στην βελτίωση της υγείας.

Καθώς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω3 και ω6, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, φιστίκια, σουσάμι και φυτικά έλαια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθούν στην αποκατάσταση της υγείας όταν υπάρχει πρόβλημα.

Η φροντίδα του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας και δεν θα πρέπει να παραλείπεται.

Ο οργανισμός έχει ανάγκη τη σωστή διατροφή, τον καλό ύπνο, τη καθημερινή φυσική δραστηριότητα και φυσικά τη καλή μας διάθεση !

bochti2