Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 23:04

Η διαδικτυακή κόντρα Αδώνιδος-Μπάρκα και ο... Βορειοηπειρώτης Γκέμπελς

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Εφημερίδα των Συντακτών”

Συντάκτης: 

Δημήτρης Ψαρράς

Eχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον κ. Γεωργιάδη να παίρνει πίσω αυτά που λέει, με την ίδια ταχύτητα που μεταφέρει στο twitter ό,τι περνά απ’ το μυαλό του. Αλλά, ώσπου να το αποφασίσει, συνήθως επιμένει και εκτίθεται περισσότερο.

Το διαπιστώσαμε όταν επέμενε ότι ουδέποτε διαφήμισε το αντισημιτικό βιβλίου του Πλεύρη και ύστερα από χρόνια ζήτησε ταπεινά συγγνώμη και ταξίδεψε μέχρι το Ισραήλ για να πιστέψουμε ότι η μεταμέλειά του υπήρξε ειλικρινής.

Νέο παρόμοιο κρούσμα είχαμε προχθές, ανήμερα Χριστούγεννα. Αυτή τη φορά ήταν ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, που τον προκάλεσε, θυμίζοντάς του ότι υπάρχει βίντεο, στο οποίο ο ίδιος εμφανίζεται να κραυγάζει σύνθημα των νεοναζί: «Κύριε αντιπρόεδρε της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη», έγραψε ο κ. Μπάρκας, «το παρακάτω σύνθημα που φωνάζετε σε συγκέντρωση του ΛΑΟΣ είναι επίκληση του γνωστού συνθήματος των φασιστών στη Γερμανία και του Χίτλερ».

Το τιτίβισμα παρέπεμπε στο σχετικό σχόλιο της «Εφ.Συν.» και στο βίντεο, όπου φαινόταν καθαρά ότι ο κ. Γεωργιάδης φωνάζει «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη».

 6 2 630

Η απάντηση του κ. αντιπροέδρου υπήρξε φυσικά ακαριαία: «Το να γράφει ανοησίες η “Εφ.Συν.” δεν μου κάνει εντύπωση, είναι η φυσική της κατάσταση, αλλά εσείς, Βουλευτής Πρεβέζης να μην γνωρίζετε ότι το σύνθημα αυτό είναι και παραμένει, από τα πιο γνωστά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού κάτι σοβαρό λέει για σας».

Ας δούμε, για ποιον λέει «κάτι σοβαρό» η ανταλλαγή των επιχειρημάτων:

Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε το βίντεο στις 6.4.2014 με το ακόλουθο σχόλιο: «Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης φωνάζει το αγαπημένο σύνθημα των ανά την υφήλιο νεοναζιστών σε εκδήλωση του ΛΑΟΣ. Είναι υποτίθεται τα τελευταία λόγια που είπε πριν αυτοκτονήσει ο Γιόζεφ Γκέμπελς. Και βέβαια η φράση αυτή είναι και το κύριο σύνθημα της Χρυσής Αυγής»

Η πρώτη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη ήταν να αμφισβητήσει τη γνησιότητα του βίντεο, να υπαινιχτεί ότι πρόκειται για μοντάζ και να απειλήσει ότι θα μηνύσει τον κατασκευαστή του. Πού ήταν τότε το «γνωστό σύνθημα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού»; Αστεία πράγματα. Μόνο ύστερα από μία εβδομάδα κάποια ιστοσελίδα ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για σύνθημα «Βορειοηπειρωτών».

Ποια είναι η αλήθεια; Μα και τα δύο. Οπως έγραψε το Jungle Report, που πρώτο δημοσιοποίησε το επίμαχο βίντεο το 2009, πρόκειται για ένα από τα βασικά συνθήματα που χρησιμοποιούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής -και όχι μόνο.

Για την ιστορία, η ακριβής φράση που αποδίδεται στον Γκέμπελς είναι «όμως, όταν φύγουμε, τότε η γη θα τρέμει» («aber wenn wir abtreten, dann soll der Erdkreis erzittern»). Αυτό το ναζιστικό σύνθημα φωνάζουν οι χρυσαυγίτες και σε εκδηλώσεις για τη Βόρεια Ηπειρο, παρασέρνοντας κάποιους αφελείς μαζί τους. Αυτό βέβαια δεν καθιστά το σύνθημα λιγότερο ναζιστικό.

Χρυσαυγίτικο και μόνο...

Για το ότι η ελληνική παραλλαγή του συνθήματος είναι αποκλειστικά χρυσαυγίτικη, δηλαδή ναζιστική, διαθέτουμε άπειρα ντοκουμέντα: εφημερίδες, περιοδικά, ομιλίες του Μιχαλολιάκου και των άλλων στελεχών της οργάνωσης.

Ακόμα και η περιβόητη ομιλία στη Νίκαια του Μιχαλολιάκου το 2012, όπου επιδοκιμάζει την επίθεση Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη και απειλεί να «θάψει στον Γράμμο» την Κανέλλη, τη Δούρου και τον Τσίπρα, συνοδεύεται από την ίδια ιαχή.

Εντελώς ενδεικτικά επισημαίνουμε ότι το νεοναζιστικό αυτό σύνθημα περιλαμβάνεται σε ανοιχτά φιλοχιτλερικά άρθρα της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» στις 18.6.1993 («Εκστρατεία κατά του μπολσεβικισμού»), στις 8.3.1994 («Αντιρατσιστές και εθνικισμός»), στις 19.6.1998 («Εκστρατεία κατά του μπολσεβικισμού»), όπου μάλιστα αναλύεται πως «μόνο η πολεμική κραυγή “θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη” φαινόταν ν’ αφήνει κάποιο ίχνος ελπίδας στην Ευρωπαϊκή Γη [...] όταν έπαψε να χτυπά η καρδιά του Ηγέτη» (δηλ. του Χίτλερ).

Τα ίδια στις 19.4.2002, σε άρθρο μάλιστα του αρχηγού Μιχαλολιάκου, αλλά και στις 9.2.2011, σε άρθρο και πάλι του αρχηγού, όπου μάλιστα διατυπώνεται σαφώς ότι το πλήρες σύνθημα είναι «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή, θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη».

Μπορεί, λοιπόν, να το παίζει κατόπιν εορτής Κατσίφας ο κ. Γεωργιάδης, αλλά πρέπει να ξέρει ότι δεν κοροϊδεύει κανέναν. Εμμένοντας σ’ αυτό το σύνθημα, εξακολουθεί να αντιγράφει και να δικαιολογεί τον Γκέμπελς, τον Κασιδιάρη και τον Μιχαλολιάκο.

Και καλά ο κ. αντιπρόεδρος. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί άραγε κι αυτός τη φαντασίωση των νεοναζί που εκφράζει αυτό το σύνθημα;