Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 12:44

Συνεχίζονται οι διακρίσεις για Πρεβεζάνους επιστήμονες στο εξωτερικό – Η περίπτωση του Παναγιώτη Λάσπα...

Έχουμε αναφερθεί μέσα από το atpreveza.gr σε αρκετές περιπτώσεις επιστημόνων με καταγωγή από το Νομό Πρέβεζας που εργάζονται και διαπρέπουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Παιδιά που έχουν μορφωθεί στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στα δημόσια σχολεία της Πρέβεζας και πλέον με την Κρίση των τελευταίων ετών σταδιοδρομούν στο εξωτερικό.

Ένας από τους Πρεβεζάνους επιστήμονες του εξωτερικού είναι ο ιατρός Παναγιώτης Λάσπας, του οποίου καταγράφηκε πρόσφατα δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports του Nature, με τίτλο: «Ο Μ1 μουσκαρινικός υποδοχέας είναι σημαντικός για την επιβίωση των νευρικών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή ποντικιών μεγάλης ηλικίας».

Συνοπτικά η δημοσίευση αφορά τα εξής:

“Το γλαύκωμα ειναι μια εκλφυκιστική ασθένεια του οπτικού νεύρου που οδηγεί στον περιορισμό των οπτικών πεδίων και προκαλεί σε προχωρημένο στάδιο την τύφλωση. Μόνη θεραπευτική προσέγγιση μέχρι σήμερα ειναι η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Σε παρόμοιες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως στις νόσους του Parkinson και του Alzheimer, χρησιμοποιούνται φάρμακα που διεγείρουν τον προστατευτικό ρόλο του αυτόνομου νευρικού σύστηματος.

Πολλοί συζητούν την μεταφορά τέτοιων θεραπειών στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Σε αντίστροφη μεθοδολογία με τα παραπάνω ο περιορισμός του αυτονόμου νευρικού συστήματος μέσω της απώλειας ενός ειδικού υποδοχέα φάνηκε στην έρευνα αυτή ότι οδηγεί σε μείωση των νευρικών κυττάρων στον οφθαμλό σε ζωντανούς οργανισμούς.

Ποντίκια γεννετικά τροποποιημένα ώστε να μην διαθέτουν καθόλου τον συγκεκριμένο υποδοχέα (Μ1) εμφάνισαν σε μεγαλύτερη ηλικία τέτοιες αλλοιώσεις, που προσομοιάζουν την ασθένεια του γλαυκώματος στους ανθρώπους. Μοριακές εξετάσεις έδειξαν ότι οι αλλοιώσεις αυτές προήλθαν από αύξηση του οξειδωτικού στρές. Από τα αποτελέσματα αυτά μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι ο υποδοχέας Μ1 είναι απαραίτητος για την επιβίωση του οπτικού νευρου με την πρόοδο της ηλικίας, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και πιθανόν η φαρμακευτική διέγερση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία κατά του γλαυκώματος.

Έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση θα ακολουθήσουν και είναι πιθανόν να δώσουν νέα φάρμακα κατά του γλαυκώματος, των οποίων η δράση για πρώτη φορά δεν θα εξαρτάται από την ενδοφθάλμια πίεση”.

Ο Παναγιώτης Λάσπας είναι 37 ετών και είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιμελητής της οφθαλμολογικής κλινικής του Johannes Gutenberg Πανεπιστημίου του Μάιντς στη Γερμανία.
Είναι εξειδικευμένος στις παθήσεις ωχράς και την χειρουργική αμφιβληστροειδούς.
Έχει διεξάγει εργαστηριακή και κλινικική έρευνα στις θεραπείες του γλαυκώματος με συγγραφική δραστηριότητα σε διεθνή περιοδικά: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Laspas+P

Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Πρέβεζας (Ναυτικές Σχολές) και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.