Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 01:29

Τι γυρεύει ο διάβολος στην Πρέβεζα; (αφιέρωμα του Auto-Τρίτη στην Πρέβεζα)

Ένας μύθος, εκατοντάδες ιστορίες, ένας πρωταγωνιστής. Η Πρέβεζα έχει το δικό της σημείο που φιλοξενεί τον... Διάβολο! Εσύ ξέρεις ποιο είναι;

Από τα πιο παράξενα ονόματα για παζάρι είναι το Σαϊτάν Παζάρ.

Το Παζάρι του Διαβόλου βρίσκεται στην Πρέβεζα με τα στενά σοκάκια κοντά στα μικρά λαϊκά σπιτάκια με τους ολάνθιστους κήπους, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου σήμερα συχνάζετε στους καφενέδες και στα γραφικά ταβερνάκια.

Ένας ολόκληρος μύθος βαστά από παλιά γύρω από το γραφικό Σαϊτάν Παζάρ στην Πρέβεζα. Το σοκάκι που έχουν επισκεφθεί πολλοί επώνυμοι εκφράζοντας το θαυμασμό τους, σας δίνει την υπόσχεση, ότι θα σας παρουσιάσει τον «πειρασμό» αυτοπροσώπως. Υπέροχα μαγαζιά τριγύρω, σε κάθε μεριά, να έχουν χαραγμένη την μακραίωνη ιστορία, σας διασκεδάζουν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επειδή η ιστορία του Σαϊτάν Παζάρ ξεκινά από την Τουρκοκρατία, από έναν τούρκο στρατιωτικό διοικητή που ήταν σκληρός και βίαιος, επιβάλλεται να ακολουθήσετε τον παλμό της διασκέδασης ξορκίζοντας την παλιά κατάρα εκείνου του μπαρουτιασμένου Τούρκου αφέντη. Για να του φερθούν όπως του άξιζε, ο μύθος και πάλι θέλει τους κατοίκους του δρόμου να έχουν αλείψει, ένα βράδυ, με σαπούνι το πέτρινο οδόστρωμα, εκεί που είχε απότομη κλίση. Όταν, το επόμενο πρωί, ο τούρκος διοικητής πέρασε με το άλογό του από το Σαϊτάν Παζάρ, το άλογο γλίστρησε και ο ίδιος έπεσε κάτω, φωνάζοντας: «Σαϊτάν Παζάρ».

Σήμερα, η φράση έχει γραφτεί στην προφορική ιστορία της πόλης της Πρέβεζας για να της χαρίζει ένα ακόμη χαριτωμένο γνώρισμα σε όσα ξεχωριστά την διακρίνουν. Σε αυτό το αυθεντικό φυσικό σκηνικό της Πρέβεζας και της ηπειρωτικής γης, μπορείτε να περπατάτε με τις ώρες, χαζεύοντας όμορφα ασήμαντα πράγματα. Εδώ βρίσκεται και το σπίτι της οδού Δαρδανελίων, όπου έζησε τις τελευταίες μέρες του ο ποιητής Καρυωτάκης. Στην συμβολή των οδών Κοντού και Εθνικής Αντίστασης, δείτε τον περίφημο ναό του Αγίου Χαραλάμπους που είναι ο προστάτης της Πρέβεζας και ξεχωρίστε τις λεπτομέρειες, τον εντυπωσιακό ενετικό πύργο και το ηλιακό ρολόι.

Τιμήστε τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής , τη φέτα και τις πίτες, τα ντόπια ψητά κρέατα αλλά και τα θαλασσινά.

 

Πηγή: autotriti.gr