Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 12:18

Επιστροφή στις γειτονιές – Επιστροφή στο Μέλλον (του Στέφανου Τζόκα)

*Γράφει ο Στέφανος Τζόκας

Χαρακτηριστικό της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών είναι ότι όλες σχεδόν οι παρατάξεις αναφέρονται στην Πρέβεζα και στην αγάπη τους για αυτή. Παρ’όλα αυτά όσες προτάσεις ακούγονται αναφέρονται στην “ανάπτυξη” των λίγων, στα πεντάστερα ξενοδοχεία, στις ιδιωτικοποιήσεις, σε master plan παραλιακών μετώπων κλπ. Οι προτάσεις αυτές όμως αφορούν ένα μικρό τμήμα της πόλης μας τόσο πληθυσμιακά ,διότι λίγοι και ισχυροί θα επωφεληθούν, όσο και γεωγραφικά καθώς αναφέρονται κατά βάση στο ιστορικό κέντρο και στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών ζει και αναπνέει αλλού. Ζει στα Καμαρινιώτικα, ζει στην Κοκκινιά, ζει στο Τσαβαλοχώρι, ζει στα Λευκαδίτικα, ζει στον Αι Γιώργη, ζει στο Φόρο, ζει στα Καλάμια και σε ένα σωρό ακόμα γειτονιές. Εκεί βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα για τον λαϊκό κόσμο της Πρέβεζας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και κανείς δε λέει κουβέντα από τις καθεστωτικές παρατάξεις. Ο κύριος Μπαϊλης και η νυν δημοτική αρχή είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την παραμέληση όλων αυτών των γειτονιών.

Εκεί είναι που χρειάζεται ο πολίτης ασφαλείς δρόμους και όχι γεμάτους λακκούβες και κακοτεχνίες, οι οποίοι είναι πραγματικά επικίνδυνοι . Εκεί απαιτείται πλήρης φωτισμός όλων των γειτονιών ώστε να νιώθει ασφάλεια ο πολίτης. Εκεί χρειάζονται επαρκείς κάδοι απορριμμάτων ώστε να μην δημιουργούνται τα συνήθη προβλήματα με τα σκουπίδια. Εκεί πρέπει να δημιουργηθούν χώροι άθλησης για τη νεολαία και πολιτιστικά κέντρα . Εκεί οφείλεται να γίνουν νέες σύγχρονες παιδικές χαρές και πάρκα αναψυχής. Αυτά είναι λίγα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να αναβαθμιστούν οι γειτονιές της πόλης μας και να μπορέσει ο εργαζόμενος πολίτης να νιώσει όμορφα και άνετα στον χώρο που ζει και αναπνέει καθημερινά.

Για αυτό και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές κάθε ψήφος στις παρατάξεις των κυρίων Μπαϊλη, Γεωργάκου , Ροπόκη, Νίτσα και του κυβερνητικού κύριου Φονταρά είναι ψήφος στα πιο επιθετικά επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής και στην ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη και υποβάθμιση των γειτονιών της πόλης.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση και τα μνημονιακά μέτρα όλων των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά έχουν φέρει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, η ανάγκη για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Γνωρίζουμε ως Ανυπότακτη Κίνηση ότι για να γίνει αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Χρειάζεται ένα μαζικό κίνημα πολιτών όπου μέσα από τη γειτονιά τους οι πολίτες θα διεκδικούν και θα επιβάλλουν τα αιτήματά τους στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Ταυτόχρονα θα αντιστέκονται στις πολιτικές της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που υποβαθμίζουν καθημερινώς την ποιότητα ζωής τους και θα βάζουν συνεχώς δύσκολα στην εκάστοτε δημοτική αρχή η οποία αντί να εξυπηρετεί τα ζωτικά τους συμφέροντα, στην ουσία λειτουργεί και εργάζεται για τους λίγους και αυτούς που θέλουν να ρημάξουν τον τόπο μας στο όνομα της “ανάπτυξής” τους.

Για αυτό είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν συνελεύσεις γειτονιάς από τους πολίτες όπου θα βάζουν συλλογικά τα καθημερινά τους προβλήματα και θα διεκδικούν την λύση τους. Για να γίνει η γειτονιά βασικός χώρος αλληλεγγύης μεταξύ των συμπολιτών, όπου τα προβλήματα του διπλανού θα είναι το πρώτο μέλημα των ανθρώπων που ζούνε στην ίδια γειτονιά . Για να γίνει η γειτονιά βασικό κύτταρο ανάτασης του λαϊκού κινήματος.

Θέλουμε γειτονιές γεμάτες παιδιά να παίζουν χαρούμενα και ευτυχισμένα. Θέλουμε γειτονιές με ανθρώπους χαμογελαστούς ξανά. Θέλουμε γειτονιές με συλλογικά τραπέζια και μουσικές, όπου σύσσωμη η γειτονιά θα μπορεί να διασκεδάζει συλλογικά στον ελεύθερο χρόνο. Θέλουμε να σπάσουμε τον φόβο της μοναξιάς, της κατάθλιψής και της ιδιώτευσης. Θέλουμε και παλεύουμε για να περάσουμε από τον ατομικό άνθρωπο (εγώ) στον κοινωνικό-συλλογικό (εμείς).

Θέλουμε και παλεύουμε με αφετηρία τη γειτονιά για μια διαφορετική καθημερινότητα, για έναν άλλο πολιτισμό, για έναν νέο τρόπο ζωής.

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας