Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 11:40

Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε όλοι στις 7 Ιουλίου (του Ευάγγελου Κύρλα)

*Γράφει ο Βαγγέλης Κύρλας

φαρμακοποιός

Σε λίγες μέρες θα πρέπει να αποφασίσουμε μέσω της ψήφου μας ποια πολιτική δύναμη ή ποιος πολιτικός συνασπισμός κομμάτων θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η συμμέτοχή μας σε αυτή την διαδικασία;

Αρχικά θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε ποια μερίδα του πληθυσμού καθορίζει τον νικητή των εκλογών.

Κάθε πολιτικός σχηματισμός έχει μια συγκεκριμένη δυναμική, με έναν ισχυρό πυρήνα ψηφοφόρων που τον στηρίζουν σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Απλώς από κόμμα σε κόμμα αλλάζει το ποσοστό, σε άλλους είναι υψηλότερο και σε άλλους χαμηλότερο. Υπάρχει όμως και ένα μέρος του εκλογικού σώματος που είναι της τάξεως του 10% με 15% που παλινδρομεί ανάμεσα από το πρώτο και το δεύτερο σε δυναμική πολιτικό σχηματισμό. Αυτή τη μερίδα του πληθυσμού την χαρακτηρίζουν συνήθως οι δημοσκόποι ως αναποφάσιστους.

Κάτ' εμέ αυτός ο χαρακτηρισμός είναι λανθασμένος, διότι η συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων δεν βρίσκεται σε δίλημμα, ποιο πολιτικό σχηματισμό θα επιλέξει, αλλά επιλέγει να τιμωρήσει και να καταψηφίσει αυτόν που δεν θεωρεί ικανό. Είναι ηθικό όμως μια μερίδα ψηφοφόρων, που επιλέγουν να ψηφίσουν όχι με πολιτικά κριτήρια, αλλά τιμωρητικά, να είναι αυτοί που θα καθορίσουν ποιος θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας;

Ακόμη αυτή η στρέβλωση δεν ευνοεί τον πολιτικό διάλογο, αλλά αντίθετα ενισχύει την πολιτική των αλληλοκατηγοριών με μοναδικό στόχο το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Από όλη αυτήν την κατάσταση ποιος είναι πάντα ο χαμένος; Φυσικά όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας. Για να μπορέσει να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση θα πρέπει αρχικά όλοι οι ψηφοφόροι να είναι γνώστες των προγραμμάτων και των θέσεων των κομμάτων και να επιλέξουν όποιο πολιτικό σχηματισμό επιθυμούν με βάση τις προγραμματικές θέσεις τους.

Ακόμη δεν νοείται σε μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και δόθηκαν αγώνες για την υπεράσπιση της, το ποσοστό της αποχής να φτάνει κοντά στο 40%.

Η αποχή είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας, αλλά λανθασμένος κατά τη γνώμη μου, που βοηθάει να μην αποτυπώνεται στις κάλπες η άποψη όλων των πολιτών αλλά μιας μερίδας μόνο. Όμως την επομένη των εκλογών ανεξαρτήτως αν ψηφίσαμε ή απείχαμε, ανεξαρτήτως αν επιλέξαμε να καταψηφίσουμε κάποιον ή επιλέξαμε αυτόν που θεωρούμε ότι θα κυβερνήσει καλύτερα, όλοι 10,77 εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας θα έχουν μια κυβέρνηση που θα χαράξει για τα επόμενα 4 χρόνια την οικονομική πολιτικ , την πολιτική στην υγεία, στα εργασιακά και την εξωτερική πολιτική μας.

Είμαστε εμείς υπεύθυνοι να υπάρχει πλουραλισμός απόψεων στην αντιπολίτευση ώστε το κοινοβούλιο να παράγει έργο προς όφελος των πόλλων. Γι αυτούς τους λόγους θα πρέπει στις 7 Ιουλίου να υπάρξει καθολική συμμέτοχή στην εκλογική διαδικασία ώστε το φάντασμα της αποχής να εξαλειφθεί, προς όφελος των πολλών.