Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 18:58

Μπορούν Ντόρτμουντ και Ρεάλ να… ρίξουν από την κορυφή Μπάγερν και Μπάρτσα; (του Νίκου Μποζιονέλου)

Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

H Bundesliga είναι από τα… παράδοξα πρωταθλήματα. Ελάχιστοι γνωρίζουν, ή θυμούνται, ότι η δεύτερη σε κατακτήσεις είναι (με 9) η Νυρεμβέργη η οποία δεν μετέχει καν στην πρώτη κατηγορία, όπως άλλωστε και το Αμβούργο των 6 πρωταθλημάτων ενώ η Καϊζερσλάουτερν των 4 είναι πια στη γ’ κατηγορία. Μεγάλη η διαφορά της Μπάγερν με 29 πρωταθλήματα, τρίτη στη λίστα η Ντόρτμουντ με 8, η Σάλκε έχει 7, Γκλάντμπαχ και Στουτγκάρδη από 5 και η Βέρντερ 4.

Στην Μπάγερν προφανώς της λείπει περισσότερο το Champions League από ό,τι οι εγχώριοι τίτλοι αλλά το μπάτζετ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και οι προσδοκίες ενώ το περσινό νταμπλ κράτησε στον πάγκο, έως νεοτέρας, τον Νίκο Κόβατς. Οι Ρόμπεν και Ριμπερί αποχώρησαν, όπως και οι Χάμες, Χούμελς και οι Πέρισιτς, Ερνάντες και Παβάρ ήταν οι καλύτερες κινήσεις της. Υστερα από χρόνια δεν παρουσιάζεται άτρωτη εντός συνόρων.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει να πάρει το πρωτάθλημα από την εποχή του… Γιούργκεν Κλοπ (2011-12), ο Λουσιέν Φαβρ αποτέλεσε πάντως ιδανική λύση, ο τίτλος χάθηκε οριακά και δείχνει… νομοτέλεια ότι το πρωτάθλημα θα γυρίσει στη Βεστφαλία. Από φέτος; Ρόις, Αλκάθερ, Σάντσο έβαλαν μαζί 47 γκολ, αν βοηθήσουν και οι υπόλοιποι συν τους καλούς νεοφερμένους (Χούμελς, Σουλτζ, Μπραντ, Τ. Αζάρ), κάτι γίνεται…

Από τη στιγμή που έχει κατακτήσει 8 από τα τελευταία 11 πρωταθλήματα Ισπανίας, η Μπαρτσελόνα ευλόγως ρίχνεται στη μάχη της νέας σεζόν ως φαβορί. Είναι όντως; Περίεργη η νέα Primera Division, ερχόμενη από μια περίοδο που την… αποκαθήλωσε και ευρωπαϊκά, με τη (τρεις σερί σεζόν πρωταθλήτρια Ευρώπης) Ρεάλ να αποκλείεται από τον Αγιαξ και την Μπαρτσελόνα από τη Λίβερπουλ, déjà vu όπως πρόπερσι από τη Ρόμα: ευρεία νίκη στη Βαρκελώνη, συντριβή στη ρεβάνς.

valverdezidane cropped 1jbsxgo8ym2r017e1rnklwewoq

Δις η Ρεάλ και μια η Ατλέτικο άφησαν την Μπάρτσα, σε αυτή την 11ετία, εκτός κορυφής. Πλην του εν λόγω τρίπτυχου, για να βρει κανείς τίτλο… αλλού πρέπει να ανατρέξει στο 2003-04 και στην τότε κραταιά Βαλένθια.

Στην Μπαρτσελόνα οι εντός συνόρων επιτυχίες και τα πρωταθλήματα δεν αρκούν, ο Ερνέστο Βαλβέρδε το ξέρει καλά αλλά η διοίκηση πήρε εγκαίρως την πρωτοβουλία να τον κρατήσει, παρά την αμφισβήτηση αλλά ίσως το σκηνικό αλλάξει στις προσεχείς αρχαιρεσίες. Η προσθήκη του Αντουάν Γκριζμάν, δίπλα σε Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρες, έχει ενδιαφέρον, ο Φρένκι ντε Γιονγκ δυναμώνει το κέντρο, τι λείπει; Μα… το Champions League, τι άλλο.

Παρά την εντός συνόρων… ένδεια των τελευταίων ετών, η Ρεάλ Μαδρίτης: συνεχίζει να έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα, 33 έναντι 26 της Μπάρτσα αλλά μόνο επτά επί ημερών Φλορεντίνο Πέρεθ, ήτοι από το 1995. Η επάνοδος του Ζινεντίν Ζιντάν, η άφιξη του Εντέν Αζάρ, η απόκτηση των Μεντί, Γιόβιτς, Ροδρίγο και Μιλιτάο (305 εκατ. ευρώ όλοι μαζί!) και η δίψα για τίτλο την καθιστούν, όχι φαβορί αλλά τουλάχιστον πιο υπολογίσιμο αουτσάιντερ…

 

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο με την ανάλυση όλων των ομάδων Bundesliga και Primera Division, καθώς και προτάσεις για μακροχρόνια στοιχήματα, από τον Νίκο Μποζιονέλο