Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 15:40

Διατροφικές προτάσεις για καλή σχολική χρονιά (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Τα σχολεία ξεκινούν και είναι η καλύτερη περίοδος για να εφοδιαστείτε, εκτός από τσάντες, τετράδια και μολύβια, με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή διατροφή του παιδιού σας.

Μην ξεχνάτε ότι βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης σωματικής αλλά και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Έχει παρατηρηθεί ότι η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά στην επίδοσή τους αλλά και τη καλή ψυχολογία τους.

Χρήσιμες συμβουλές για μια καλή σχολική διατροφική απόδοση:

Ξεκινήστε την ημέρα του με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά τον νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά.

Επιλογές πρωινού :

1 φλ γάλα με δημητριακά ολικής με μέλι

1 τοστ ολικής με 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή και ανάμεικτα φρούτα επιλογής 

1 γιαούρτι με δημητριακά ολικής με μέλι και φρούτο κ.α.

Δεν ξεχνάμε να ετοιμάσουμε το κολατσιό για το σχολείο, καθώς προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτικά στις ενδοσχολικές τους ασχολίες.

Επιλογές κολατσιού :

  • μπάρες δημητριακών με φρούτα
  • τοστ με 1 φρούτο
  • μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς
  • σπιτικές πίτες με τυρί και λαχανικά
  • σάντουιτς με τυρί ,λαχανικά ,κοτόπουλο ή αυγό
  • τοστ με μέλι ή ταχίνι κ.α.

c7d81d6561d02fd68c8a2b322c94719c XL

Ας θυμόμαστε ότι η σχολική ηλικία είναι η ιδανικότερη ηλικία αφομοίωσης και μάθησης,οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται κυρίως στην παιδική ηλικία κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας το παιδί μπορεί να αποκτήσει θετικά πρότυπα.

Φροντίζουμε , λοιπόν, να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων,ώστε να εξασφαλίζεται στα παιδιά μια διατροφή, καθημερινά πλήρη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό και φυτικές ίνες, που προστατεύουν, θωρακίζουν και δυναμώνουν τον οργανισμό.

Περιορίζουμε την κατανάλωση ανθυγιεινών και πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ.

Δίνουμε τα κίνητρα ώστε να διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, μέσω της ενασχόλησής τους με κάποιο άθλημα.

Η σχολική περίοδος είναι ίσως η καταλληλότερη για να μπουν τα θεμέλια όχι μόνο της πνευματικής καλλιέργειας και παιδείας αλλά και οι βάσεις μιας υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς!

Καλή σχολική χρονιά ! ! !

bochti2