Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 13:15

Πως να ''κλέψουμε'' σωστά στη δίαιτα; (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Πολλοί θεωρούμε πως όταν ξεκινάμε μια δίαιτα για να χάσουμε βάρος, πρέπει να αποχαιρετίσουμε για πάντα τα αγαπημένα μας φαγητά και να ξεχάσουμε οριστικά αγαπημένες γεύσεις και απολαύσεις.

Λάθος ! Κάτι τέτοιο δε ισχύει και αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε βουλιμικά επεισόδια, να προκαλέσει εμμονές σχετικά με το φαγητό να μειώσει την αυτοπεποίθησή μας με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας.

cheat day

Είναι λοιπόν λάθος να εστιάζεται η προσπάθεια αποκλειστικά στην αίσθηση απαγόρευσης και αποκλεισμού. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ο έλεγχος πάνω στο φαγητό και η ενσωμάτωση ορθών συνηθειών στην καθημερινότητα.

bf21fa2c6152f59e7803847c16cb0ad7 XL

Πόσο κακό λοιπόν μπορούν να κάνουν κάποιες μικρές παρασπονδίες;

Καθόλου εφόσον υπάρξουν μερικές βασικές προϋποθέσεις.

  • Η αποδοχή και κατανόηση του τι είναι υπέρβαση . Η έκφραση «μια μπουκίτσα είναι μόνο» μπορεί να εκφράζει την πραγματικότητα και να είναι μικρή η ποσότητα, αλλά δεν παύει να υπάρχει ένα θερμιδικό περιεχόμενο και μια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Το διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει τροφές που ενισχύουν το αίσθημα της πληρότητας και δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα «κενά».
  • Να υπάρχει επιλογή στην «αμαρτία». Η τροφή που αποτελεί την διαφοροποίηση από το πρόγραμμα να είναι συγκεκριμένη και να μην είναι γενικά και αόριστα μια επιλογή της στιγμής.
  • Η παρεκτροπή να μην πηγαίνει χαμένη. Να απολαύσει κάποιος το αγαπημένο του φαγητό δίνοντας σημασία σε αυτό που τρώει ,και όχι μηχανικά , έτσι θα καταφέρει να απολάυση την ελεύθερη επιλογή του.
  • Να προετοιμάσει το φαγητό : πολλές φορές προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης από το να το βρούμε έτοιμο. Προετοιμάζοντας το αγαπημένο του πιάτο μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση αλλά ταυτόχρονα είναι και σε θέση να κάνει μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις πχ λιγότερο αλάτι, επιλογή προϊόντων με λιγότερα λιπαρά κλπ.
  • Να υπάρχει ένταξη της παρατυπίας σε ένα γενικότερο σχεδιασμό. Δεν πρέπει να γίνεται όταν σε κοντινή χρονική απόσταση που συνδυάζεται με κάποιο εορταστικό γεύμα και στο οποίο υπάρχουν ήδη αυξημένες πιθανότητες για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.
  • Να μην αποτελεί κανόνα η αντικατάσταση γεύματος με την αγαπημένη παρανομία.
  • Όταν αυτή συμβαίνει να υπάρχει η παραδοχή , ευχαρίστηση και αυτοσυγκράτηση για επόμενες φορές έτσι ώστε να υπάρχει στο σύνολο της προσπάθειας θετική εξέλιξη.

Απολαμβάνουμε λοιπόν τα μικρά μας κλεψίματα με μέτρο!! Έχοντας πάντα στο μυαλό μας το στόχο μας !!!

bochti2