Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 11:45

Μένουμε σπίτι και τρεφόμαστε σωστά (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Όταν είναι μονόδρομος το να μείνουμε σπίτι, είναι σημαντικό να τρεφόμαστε όσο πιο σωστά μπορούμε , επιδιώκοντας μια προγραμματισμένη μορφή άσκησης για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να λειτουργήσει καλά αλλά χωρίς αύξηση βάρους, δεδομένου ότι οι καύσεις μας περιορίζονται μένοντας στο σπίτι για τόσο καιρό, καθώς και να βελτιώσουμε όσο το δυνατό την ψυχολογία μας .

Δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά δεδομένα που να πιστοποιούν ότι θα μπορούσαμε να «ενισχύσουμε» το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της διατροφής με κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα ενάντια στον COVID-19 .

 Η διατροφή είναι η βάση για την υγεία και πολλά ερευνητικά αποτελέσματα έχουν προσδιορίσει κάποιους διατροφικούς παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στην ανοσολογική μας αντίδραση.

Tips :

  • Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση μας κυρίως με νερό, αλλά και με ροφήματα με λίγες ή χωρίς θερμίδες, π.χ. τσάι και άλλα βότανα.
  • Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά : Είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά . Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ισχυρού.
  • Δεν ξεχνάμε το ψάρι στη διατροφή του σπιτιού. Αν το βρούμε στο μαγαζί της γειτονιάς μου ή και κατεψυγμένο, αλλά ακόμα και σε επιλογή κονσέρβας όπως είναι ο τόνος και η σαρδέλα, μαζί με σαλάτες ή χόρτα ή άλλα λαχανικά .
  • Βάζω συχνά τα όσπρια στη διατροφή. Αφού αυτά τα τρόφιμα παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαζί με μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Οι έρευνες δείχνουν πως καταναλώνοντας με συνέπεια αυτά τα τρόφιμα τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία.
  • Σπόροι και ξηροί καρποί : ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα αποτελούν – σε μικρές ποσότητες – ιδανική ιδέα και λύση για σνακ.
  • Αποφεύγουμε τη συνεχή μαγειρική παρασκευή θερμιδογόνων φαγητών και γλυκών – για να περάσει η ώρα !
  • Καλό θα ήταν να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής χωρίς πολλές αποκλίσεις για να έχουμε τον έλεγχο στα χέρια μας.

bochti1 2

Συνεχίζουμε να κάνουμε υπομονή , διατηρώντας τη αισιοδοξία ! Σε μία τέτοια κατάσταση η ενεργή ακρόαση μπορεί να αποτελεί το πιο ισχυρό μας όπλο ενάντια στο φόβο με συμμάχους την υπομονή και την ενδυνάμωση του δικτύου σχέσεων.

Σημαντικό λοιπόν είναι να λειτουργήσουμε, τηρώντας τους κανόνες προστασίας μέσα από το πρίσμα της φροντίδας και της αλληλεγγύης προς τον εαυτό μας και το συνάνθρωπο μας!

bochti2 1