Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 11:57

Διατροφικά tips κατά του stress (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Stress μια λέξη που σχεδόν όλοι τη γνωρίζουμε καλά και ειδικότερα στις ιδιαίτερες μέρες που βιώνει όλη η ανθρωπότητα.

Σε έρευνα το 2019 Global Emotions της Gallup1 στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150.000 άνθρωποι από περισσότερες από 140 χώρες, φάνηκε πως στην ερώτηση «Βιώσατε πολύ στρες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας;», πάνω από 35% των συμμετεχόντων απάντησε «ΝΑΙ», με πρωταθλητές τους Έλληνες (59%)!

Τι είναι όμως το στρες ;

Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού μας με στόχο να προστατευτούμε όταν αντιλαμβανόμαστε κάποια “απειλή”.
 Η βιολογική απόκριση του οργανισμού μας σε μια “απειλή” αφορά κυρίως την έκκριση των τριών “ορμονών στρες», της αδρεναλίνης, της νορεπινεφρίνης και της κορτιζόλης, οι οποίες παράγονται από τα επινεφρίδια.

3 στάδια του stress :

97997604 1099571580426850 8947642244622450688 n

1ο στάδιο : το στάδιο της αντίδρασης συναγερμού αναφέρεται στα αρχικά συμπτώματα που αντιμετωπίζει το σώμα .Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και εκκρίνονται οι «ορμόνες στρες» με στόχο την άμεση παραγωγή ενέργειας.

2ο στάδιο : το στάδιο της αντίστασης μετά το αρχικό σοκ που προκαλεί ένας στρεσογόνος παράγοντας, το σώμα αρχίζει να επανέρχεται απελευθερώνοντας χαμηλότερη ποσότητα κορτιζόλης και ο καρδιακός ρυθμός αρχίζει να ομαλοποιείται. . Ορισμένες στρεσογόνες καταστάσεις διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα το σώμα να παραμένει σε υψηλή εγρήγορση και τελικά να προσαρμόζεται και να “μαθαίνει” να ζει σε υψηλότερα επίπεδα στρες.

3ο στάδιο :το στάδιο εξάντλησης που είναι αποτέλεσμα παρατεταμένου ή χρόνιου στρες. Σε αυτή τη φάση, το σώμα είναι τόσο εξαντλημένο που δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο στάδιο αντίστασης. Το άτομο εμφανίζει συμπτώματα όπως εξουθένωση, κρίσεις πανικού κ.ά.

 d425dec44b84d63c4ec4c0f2a8297ea5 XL

Η διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες;

Όλο και περισσότερες έρευνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν τη σημασία της σωστής διατροφής και της ισορροπημένης πρόσληψης διατροφικών συστατικών στην αντιμετώπιση του στρες. Έχει φανεί πως η ύπαρξη στρες μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις μας για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο και το μαγνήσιο.

1. Προϊόντα ολικής άλεσης: Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες οι υδατάνθρακες μπορούν προσωρινά να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες. Προσοχή να επιλέξουμε τους σωστούς υδατάνθρακες! Προτιμούμε , λοιπόν, να εντάξετε στη διατροφή μας μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης, κ.α. )

2. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 δεν προστατεύουν μόνο από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά μπορούν να συμβάλλουν και στη μείωση του stress! Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες κλπ.), καρύδια κ.α.

3. Ξηροί καρποί: Εκτός από καλά λιπαρά, οι ξηροί καρποί αποτελούν πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, τη σημαντικότερη ομάδα βιταμινών που φαίνεται να σχετίζεται με τις καταστάσεις στρες καθώς και μαγνήσιο, το οποίο έχει φανεί να συνδέεται με καλύτερη διαχείριση του άγχους.

4. Μαύρη σοκολάτα: Το αγαπημένο επιδόρπιο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες όχι μόνο επειδή μας προσφέρει απόλαυση όταν το καταναλώνουμε αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των ορμονών στρες.

5. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: Βιβλιογραφική ανασκόπηση δείχνει πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να συνδέεται με μειωμένο άγχος, κατάθλιψη και στρες. Για να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, προσπαθούμε να καταναλώνουμε ποικιλία λαχανικών και φρούτων, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Δεν ξεχνάμε τη σωματική άσκηση που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του stress μια καλή μουσική αγαπημένα χόμπι καθώς και ό,τι μπορεί να μας προσφέρει ηρεμία ψυχής !

mpoxti