Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 10:28

Πολύχρωμη...διατροφή (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί… κάθε χρώμα έχει το μυστικό του!

Κόκκινο της καρδιάς

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά χαρακτηρίζονται από έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ,λυκοπένιο, ανθοκυανίνες . Έτσι, συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου όπως αυτόν του προστάτη, ενώ σε συνδυασμό και με την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε κάλιο ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς μας.

Πορτοκαλοκίτρινα της άμυνας

Τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους στα φλαβονοειδή αλλά κυρίως στα καροτενοειδή και συγκεκριμένα στο α- και β- καροτένιο. Τα φλαβονοειδή έχουν αντισταμινικές και αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προστατεύοντάς μας από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή της νόσου Alzheimer και προλαμβάνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Τα καροτενοειδή μετατρέπονται στον οργανισμό μας στην ενεργή μορφή της βιταμίνης Α και μας που είναι απαραίτητα τόσο λόγω της συμμετοχής τους στην παραγωγή ορμονών καθώς επίσης και λόγω της αντιοξειδωτικής τους προστασίας και της συμβολής τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πράσινο της φύσης

Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά παίρνουν το χρώμα τους κυρίως από τη χλωροφύλλη , ενώ τα πρασινοκίτρινα από τα καροτενοειδή λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φολικό οξύ κάτι που καθιστά την πρόσληψή τους απαραίτητη από χορτοφάγους και εγκυμονούσες.

Μπλε – μωβ του μυαλού

Τα σκούρα μπλε - μωβ φρούτα έχουν εξαιρετικά αυξημένη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες ως ισχυρά αντιοξειδωτικά καθυστερώντας τη γήρανση Από την άλλη μεριά, η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή, οι φυτικές ίνες αλλά και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτά ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα της μνήμης γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται και ως τα brainpower του οργανισμού μας.

magd

Θυμόμαστε πως τα συστατικών που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά δρουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα συνεργατικά.

Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να καταναλώνουμε ποικιλία όλων αυτών βάζοντας χρώμα, γεύση και άρωμα όχι μόνο στο πιάτο μας αλλά και στη ζωή μας!

mpoxti