Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 11:50

Σουβλάκι ... το ποθητό ! (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Το σουβλάκι είναι αναμφίβολα το πιο διαδεδομένο γρήγορο φαγητό στην Ελλάδα και αποτελεί μια αγαπημένη επιλογή! Είτε είσαι μικρός, μεγάλος, εργαζόμενος, φοιτητής, εργένης ή οικογενειάρχης και είσαι λάτρης αυτής της επιλογής... το σουβλάκι μπορεί να αποτελέσει «εν δυνάμει» πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

Είμαι σε πρόγραμμα διατροφής , σημαίνει ότι το σουβλάκι απαγορεύεται; Όχι

Μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με τις κατάλληλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε βέβαια πως μπορεί να αποτελέσει και μια θερμιδική «βόμβα», αν για παράδειγμα η πίτα έχει μαγειρευτεί με πολύ λάδι, περιέχει πατάτες και σος. Ανάλογα με τα υλικά που επιλέγουμε καθορίζουμε και την ενεργειακή του πυκνότητα ( θερμίδες ).

Light εκδοχή ;

Πληθώρα επιλογών, αφού μπορούμε να επιλέξουμε ό,τι εμείς θέλουμε ακόμα και για έναν χορτοφάγο ή κάποιον που νηστεύει!

Από το κλασικό τζατζίκι και κρεμμύδι, μέχρι γιαούρτι με ψητά λαχανικά. Πλέον, υπάρχουν όλο και περισσότερες εναλλακτικές για να ικανοποιήσουν γευστικά όλους .

magd

Βήματα που συνθέτουν ένα υγιεινό και νόστιμο σουβλάκι.

Ξεκινώντας από την επιλογή του ψωμιού και του κρέατος, μέχρι την επιλογή της σάλτσας που θα νοστιμίσει το τυλιχτό σας.

Επιλογή κατάλληλης πίτας

Μία μεγάλη πίτα ισοδυναμεί θερμιδικά με 3 φέτες ψωμί. Καλό θα είναι να προτιμούμε πίτα ολικής άλεσης. Έτσι προσλαμβάνουμε περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν τον κορεσμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο χορτάτοι .Ζητάμε την πίτα μας αλάδωτη.

Επιλογή κρέατος

Επιλέγουμε το κοτόπουλο, καθώς αποτελεί την επιλογή με τα λιγότερα ολικά, αλλά και κορεσμένα λιπαρά.

Να προσθέσουμε πατάτες;

Μια μερίδα πατάτες ισοδυναμεί περίπου με 10 πατάτες. Αν λοιπόν μέσα στην πίτα υπάρχουν παραπάνω, οι θερμίδες αυξάνονται. Για το λόγο αυτό μπορείτε να τις αντικαταστήσουμε με περισσότερα λαχανικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι κ.α., ενισχύοντας έτσι και τη θρεπτική της αξία.

Επιλογή σος

Ο γευστικός συνδυασμός απογειώνεται με την προσθήκη μιας σάλτσας. Η καλύτερη επιλογή υγίηνή και χαμηλότερα θερμιδική να συνοδεύσουμε τη πίτα μας είναι το γιαούρτι όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα

Κέτσαπ & Μουστάρδα (30g)

28  

Kcal 

Μαγιονέζα (15g)

94 

Kcal

Τζατζίκι (30g)

50

Kcal

Γιαούρτι (30g)

26

Kcal

 

Ρόφημα και σουβλάκι

Η καλύτερη επιλογή για να ξεδιψάσετε είναι σίγουρα το νερό! Αν θέλουμε όμως να επιλέξετε άλλο ρόφημα, έχουμε υπόψη μας την ενεργειακή πρόσληψη.

Με όποιο τρόπο λοιπόν και αν αποφασίσετε να επιλέξετε να καταναλώσετε το σουβλάκι σίγουρα πρέπει να συνοδευτεί από καλή παρέα και καλή διάθεση !

Προσέχουμε τη διατροφή μας φροντίζουμε τη ζωή μας .

mpoxti