Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 12:25

Το ταξίδι του Λόγου: Μαθησιακές Δυσκολίες (της Φωτεινής Μπάσιου)

Γράφει η Μπάσιου Φωτεινή,

Λογοθεραπεύτρια-Υπεύθυνη του Κέντρου "Το ταξίδι του Λόγου"


Μαθησιακές Δυσκολίες.
Τόσο συχνό, όπου πια σε μια τάξη βλέπεις περισσότερα παιδιά με μαθησιακά πάρα χωρίς. Μιας και είμαι και εγώ ένα αδιάγνωστο μαθησιακούλι και ξέροντας τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί μέσα σε μια τάξη αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για κάθε παιδί με μαθησιακά και για κάθε γονιό που έχει ακούσει τόσα πολλά για το "διαφορετικό" παιδί του.

taxidibanner

αι, με κουράζει το διάβασμα γιατί εγώ χρειάζομαι τον 4πλο χρόνο για να καταφέρω να κάνω τις ασκήσεις.
χι, δεν είμαι ταμπέλης-α, απλά ακόμα δεν είμαι έτοιμος-η να καταλάβω τους κανόνες ορθογραφίας γραμμένους σε χαρτί γιατί απλά για εμένα δεν έχουν νόημα.
αι, προσέχω όταν προσπαθώ να αντιγράψω από τον πίνακα αλλά χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να βρω που είμαι και να ελέγξω το γραπτό μου.
αι, είμαι καλύτερος-η στα προφορικά γιατί ο γραπτός με τον προφορικό λόγο έχουν άλλες διεργασίες.
αι, διαβάζω συλλαβιστά γιατί για εμένα αυτό που βλέπω είναι σύμβολα που πρέπει να θυμάμαι απ' έξω όταν δεν έχω κατακτήσει τον μηχανισμό της ανάγνωσης.
-Όχι, δεν είμαι προβληματικός-η επειδή δεν μπορώ ακόμα να συμβάδισω με μια τάξη που δημιουργήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες λίγων μαθητών.

Μια διαφορετική προσέγγιση, αυτό θέλω. Μια μάθηση φτιαγμένη για εμένα και όχι για τους πολλούς που σε δακτυλοδεικτούν όταν δεν συμβαδίζεις μαζί τους.

Γιατί μπορώ να το κάνω αλλά με τον δικό μου τρόπο.