Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 12:55

Διατροφή και διαχείριση χρόνου (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Ο χρόνος είναι η ενέργεια και η ζωή μας.

Η καλή διαχείριση του χρόνου είναι πολύ σημαντική όταν αποφασίζουμε να βελτιώσουμε την διατροφή μας ή να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ενώ θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους θα τους ακούσεις να λένε “δεν έχω χρόνο”. Ενώ μπορεί άλλοι που έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα να έχουν παράλληλα και μια ισορροπημένη διατροφή και να έχουν εντάξει και την άσκηση στη καθημερινότητα τους ! Πώς;

Με τη διαχείριση χρόνου. Η διαχείριση του χρόνου θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το χρόνο μας καλύτερα.

magd

Οργάνωση

Η καλή οργάνωση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μια σαφή εικόνα του τι δουλειές έχουμε πόσο χρόνο περιλαμβάνοντας ακόμα και μια λίστα των καθημερινών εργασιών και υποχρεώσεων. Για παράδειγμα μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα για τα ψώνια μας και αμέσως μειώνεται ο χρόνος που θα χρειαστούμε στο super market.

Θέσπιση προτεραιοτήτων

Η εκτίμηση καθεμιάς από τις ευθύνες που έχουμε είναι το κλειδί για την καλή διαχείριση του χρόνου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Για παράδειγμα τι είναι πιο σημαντικό και τι λιγότερο σημαντικό να γίνει μέσα στην ημέρα; Τι είναι επείγον και τι μπορεί να γίνει αργότερα;

Στόχους

Οι στόχοι μας είναι το “GPS” του χρόνου.

Επικοινωνία

Το να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι στην επικοινωνία μας με τον εαυτό μας αλλά και με τους δικούς μας ανθρώπους μας βοηθά στο να μην αναλώνεται ο χρόνος σε απολογίες και εξηγήσεις .

Όρια

Μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να πούμε κάποιο «όχι» στους άλλους. Όταν κάποιος ζητά από εμάς να κάνουμε κάτι που θα μας πάρει αρκετό μέρος του δικού μας χρόνου. Θέτουμε τα όρια μας, χωρίς φυσικά να συνυπολογίζουμε όταν αυτό είναι εφικτό και την ανάγκη του άλλου, που μας ζητά λίγο από το χρόνο μας.

Η σωστή διαχείριση χρόνου μας βοηθά και στο να φροντίζουμε καθημερινά για την ψυχική μας υγεία. Η καλή διαχείριση μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε κινητοποιημένοι και να μην εγκαταλείπουμε τις εργασίες μας και σίγουρα μας αποτρέπει στο να τρώμε συναισθηματικά ( χωρίς να πεινάω απλά για να φτιάξω την διάθεση μου ).

Μπορούμε να συμπεριλάβουμε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ( μια βόλτα , μια όμορφη παρέα κτλ ) για να χαλαρώσουμε και να αποσυμπιεστούμε, ώστε να συνεχίσουμε την ημέρα μας με μεγαλύτερη διάθεση !

 

 

 

mpoxti