Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 12:32

Σωστή διατροφή για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητας του οργανισμού και κατά συνέπεια της υγείας μας.

Aυτές τις ημέρες ακούμε πολλά σχετικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και τις τροφές ή τα συμπληρώματα που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά μας.

Πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τρόφιμα που να έχουν συσχέτιση με τον κορονοϊο, καθώς πρόκειται για μια πολύ καινούργια κατάσταση και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα διασαφηνίσει το νέο στέλεχος του ιού. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να “ενισχύσει” τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να ΜΗΝ νοσήσουμε από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) ! Σίγουρα όμως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό θα μας βοηθήσει να έχουμε μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουμε και αυξημένες πιθανότητες το σώμα μας να αντιμετωπίσει καλύτερα τη κατάσταση αυτή.

fc4b91eedbadb286a16104b520de5dca XL

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή μας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το ανοσοποιητικό, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ώστε τα βιολογικά συστήματα του οργανισμού μας να λειτουργήσουν σωστά :

  • Βιταμίνη C ( πορτοκάλι , ακτινίδιο , πιπεριά κ.α ) Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη στην καθημερινότητα. Το να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Η απάντηση είναι όχι. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική πηγή της βιταμίνης C, αν καταναλώνετε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι αρκετά για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C.

  • Βιταμίνη D ( σολομός ,σαρδέλα , μανιτάρια κ.α) Η βιταμίνη D, αποτελεί ένα από τα πολυσυζητημένα μικροθρεπτικά συστατικά και αυτό γιατί συσχετίζουν την έλλειψή της με υψηλά ποσοστά γρίπης και θνησιμότητας. Επιπλέον, έχει φανεί κάποια συσχέτιση από μελέτες με την ευεργητική της δράση σε καταστάσεις λοίμωξης του αναπνευστικού. Πιο συγκεκριμένα για τη λοίμωξη Covid-19, από πρόσφατες μελέτες φαίνεται πως η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην παραγωγή πεπτιδίων του αναπνευστικό επιθήλιο που δρουν αντιμικροβιακά. Ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.

  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β (δημητριακά , λαχανικά , φρούτα κ.α. ) Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν σε διεργασίες που σχετίζονται άμεσα με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βιταμίνη Β6 που φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή μεταβολιτών που ρυθμίζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού.

  • Ψευδάργυρο ( όσπρια , κόκκινο κρέας , ξηροί καρποί κ.α. ) Φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικό και αυτό γιατί είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση.

  • Προβιοτικά ( κεφίρ, φρέσκο γιαούρτι , λαχανικά τουρσί κ.α. ) Τα προβιοτικά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων.

  • Συνένζυμο Q10 ( κρέας , ψάρια λαχανικά κ.α ) Το συνένζυμο Q10 ή ουμπικινόλη, είναι αντιοξειδωτικό διατροφικό στοιχείο, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού

Όλα τα παραπάνω συστατικά και φυσικά μια καθημερινή φυσική δραστηριότητα ( sms 6 ) όποια είναι εφικτή για το καθένα μας μπορεί να εμπλέκονται θετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες των επίσημων φορέων δημόσιας υγείας και έχοντας όλοι μας με αίσθημα ατομικής ευθύνης . Η πανδημία αυτή έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας ωστόσο είναι σημαντικό να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας και όσο πιο σύντομα να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωή μας.

Καλή υπομονή σε όλους μας !

mpoxti 1

 

Να τονίσουμε πως το διαιτολογικό γραφείο "Med Nutri" βρίσκεται στη Λ.Ειρήνης & Αμβρακίας 10 στο 2ο όροφο και kατά τη διάρκεια του lockdown oι υπηρεσίες του είναι διαθέσιμες όπου και αν βρίσκεσαι!

Οι εξ αποστάσεως συνεδρίες περιλαμβάνουν :

  • Λήψη ιατρικού -διατροφικού ιστορικού
  • Διατροφική διάγνωση
  • Εκτίμηση διατροφικών συνηθειών , περιβάλλοντος και επίδραση αυτού
  • Παροχή εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής
  • Εκπαίδευση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς

Τηλ./fax: 26820 25201, κινητό: 6950 399 555, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.